E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16326
Lasīšanai: 2 minūtes

Svarīgākais – vai kaimiņam ir cits piebraucamais ceļš

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2019
Iveta

Ar kaimiņu noslēgta vienošanās par 20 metru zemes izmantošanu, lai viņš iekļūtu savā īpašumā. Apbūves gabalu, kurā ir šie 20 metri, gribu pārdot. Kas notiek ar vienošanos (ir apstiprināta bāriņtiesā, nav reģistrēta zemesgrāmatā)?

A
atbild:
27. februārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro – ja 20 metru zemesgabals nav uz vienošanās (līguma?) pamata oficiāli noformēts kā īpašuma apgrūtinājums (ceļa servitūts) un reģistrēts zemesgrāmatā, tad to var pārdot.

Tomēr te viena piebilde: ja attiecīgais zemesgabals ir vienīgā vieta, pa kuru piekļūt kaimiņa īpašumam, tad viņam ir tiesības ar tiesas spriedumu panākt, lai attiecīgajam zemesgabalam piešķirtu ceļa servitūta statusu.

Likuma “Par autoceļiem” 61. panta pirmā daļa nosaka: ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna.

Saskaņā ar Civillikuma 1231. pantu servitūtus (tostarp ceļa servitūtu) nodibina: 1) ar likumu; 2) ar tiesas spriedumu; 3) ar līgumu vai testamentu.

Ja apstākļi ir šādi, tad apbūves gabala pārdošana, iekļaujot tajā piebraucamo ceļu un nebrīdinot pircēju par iespējamo apgrūtinājumu, izraisīs konfliktu ar tālejošām sekām starp visām personām, kuras skars šis darījums. 

Plašāka informācija par ceļa servitūta nodibināšanu un izmantošanu izlasāma LV portāla skaidrojumā Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas