E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16036
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Līdz ar mantojuma pieņemšanu tiek pārņemtas arī saistības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2019
Māris B.

Es atradu internetā skaidrojumu saistībā ar Civillikuma 1034. pantu: “Ar īpašnieka nāvi īpašuma tiesība pāriet uz viņa mantiniekiem. Tātad atbilstoši Civillikuma 1034. pantam īpašuma tiesība uz mantinieku, kurš mantojumu pieņēmis, ar atpakaļejošu spēku pāriet no mantojuma atklāšanās dienas. Tātad atbilstoši Civillikuma 701. un 705. pantam mantinieki pārņem ne tikai mirušā īpašumu, bet arī visas viņa tiesības un saistības, tostarp nekustamā īpašuma nodokļa parādus.” Bet man nav saprotams, vai uz mani kā uz dzīvokļa domājamās daļas mantinieku pēc testamenta pāriet pienākums apmaksāt arī komunālos parādus (un turpināt maksājumus) no mantojuma atstājēja nāves dienas, ņemot vērā, ka es šajā dzīvoklī nedzīvoju un nekādā veidā to neizmantoju.

A
atbild:
30. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Juristi iesaka kārtīgi pārdomāt, pirms pieņemt mantojumu, – vai tas tiešām nepieciešams un būs izmantojams, jo līdz ar mantojuma pieņemšanu un iegūšanu uz mantinieku pāriet ne tikai visas mantojuma atstājēja tiesības, bet arī saistības. Civillikuma 1034. pantā tiešām ir noteikts: “Ar īpašnieka nāvi īpašuma tiesība pāriet uz viņa mantiniekiem.”

Ja mantojums ir pieņemts un Jūs esat kļuvis par dzīvokļa īpašuma kopīpašnieku, tad ir jākārto sava daļa visu ar šo īpašumu saistīto maksājumu arī tad, ja mantoto īpašumu neesat reģistrējis zemesgrāmatā uz sava vārda un iegūto dzīvojamo platību neizmantojat.

“Kamēr mantinieks nokārto mantojuma lietas, paiet vairāki mēneši,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Taču Civillikumā ir noteikts, ka īpašuma tiesība mantiniekam iestājas ar īpašnieka nāves brīdi, un no tā laika jākārto arī ar mantoto īpašumu saistītie maksājumi.”

Taču no jautājuma var noprast, ka mantotajam dzīvoklim ir vēl citi domājamo daļu īpašnieki. Loģiski būtu, ka ar īpašumu saistītos maksājumus kārto tas, kurš dzīvojamo platību reāli izmanto, gūst no tās labumu, bet tas jau ir kopīpašnieku savstarpējo attiecību un godaprāta jautājums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas