E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15671
Lasīšanai: 3 minūtes

Maternitātes atvaļinājuma pabalstu aprēķins

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2018
Ligita

Labdien! Jautājums par pabalstiem saistībā ar bērniņa piedzimšanu. Pašlaik esmu BKA ar pirmo bērniņu. Cik zinu, ja piesakās otrs bērniņš un piedzimst, līdz 1. bērns sasniedzis 2 gadu vecumu, mamma saņem maternitātes un citus pabalstus apmēram tādā pat apmērā, cik saņēma par pirmo bērnu.

Kā tiek aprēķināti maternitātes un pārējie pabalsti, ja, piemēram, vecākajam bērnam jau ir 1 gads un 7 mēneši un piesakās 2. bērns, un tīri loģiski, ka 2. bērns nepiedzims līdz 1. bērna 2. dzimšanas dienai?

Vai varat to atspoguļot ar piemēru, pieņemot, ka iepriekš darba devējs maksāja visus nodokļus un neto alga bija 800 eiro? Paldies!

A
atbild:
03. decembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pabalstu apmērs būs atkarīgs no tā, vai un cik mēnešus strādāsiet, pirms dosities maternitātes atvaļinājumā saistībā ar otro bērnu.

Maternitātes pabalsta apmērs ir  80% no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību.

Ja vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā būs mēneši, kuros gūti darba ienākumi, tad šo mēnešu iemaksu alga tiks ņemta vērā, aprēķinot pabalstus, bet no aprēķina tiks izslēgtas grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma dienas.  Vidējo iemaksu algu par nostrādāto periodu rēķina nevis no neto algas, bet gan no bruto algas.

Tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem nosaka un tos aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētu informāciju par personas valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un apdrošināšanas periodiem.

Individuālā gadījumā par sagaidāmajiem pabalstiem jāvaicā VSAA, varat izmantot arī elektroniskās saziņas iespēju, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas