E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15515
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kopīpašums un komunālo pakalpojumu parādi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2018
Jānis

Nekustamajam īpašumam (dzīvoklim) 2008. gadā reģistrēti divi ZTI atsavināšanas liegumi par komunālo pakalpojumu parādiem. 2009. gadā četri mantinieki nekustamo īpašumu pieņēma mantojumā, no kuriem divi to ir reģistrējuši zemesgrāmatā, divi to nav izdarījuši.

Šobrīd divas personas, kuras ir reģistrējušas nekustamo īpašumu, vairs nevēlas būt kopīpašumā, savukārt īpašumu vēlas saglabāt viena persona, kura to nav reģistrējusi zemesgrāmatā, bet ar pēdējo mantinieku kontakta nav.

Jautājumi:

  1. Vai komunālo pakalpojumu parādu piedziņai no ZTI var iestāties noilgums (kopš mantojuma pieņemšanas nekādas darbības no ZTI puses nav veiktas)?
  2. Kāds būtu labākais risinājums kopīpašuma izbeigšanai, ja ir reģistrēti šādi ZTI atsavināšanas liegumi? 
  3. Ja mantinieki vērstos tiesā saskaņā ar Civillikuma 1075. pantu, kam būtu jāsedz mantojuma atstājēja parādi ZTI? 
  4. Kādas darbības būtu veicamas ZTI, lai piedzītu šos parādus no mantiniekiem?  
A
atbild:
29. oktobrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts
  1. Civillikuma 1895. pants nosaka, ka visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā. Savukārt Civillikuma 1893. pants paredz, ka saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likuma noteiktā noilguma termiņā. Tātad, ja uzņēmums, pret kuru ir komunālo pakalpojumu parāds, nebūtu vērsies tiesā desmit gadu laikā no parādsaistību iestāšanās brīža, iestātos noilguma termiņš. Taču, kā izriet no jautājuma, komunālo maksājumu parāds ir piedzīts ar spriedumu, spriedums ir stājies likumīgā spēkā un izpildu raksts par parāda piedziņu ir nodots izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, līdz ar to parāda piedziņai noilguma praktiski nav.
  2. Ja ir reģistrēts aizliegums nekustamā īpašuma atsavināšanai, tad līdz ar to arī nav iespējama kopīpašuma izbeigšana, kamēr netiks nokārtotas parādsaistības.
  3. Mantojuma atstājēja parādus manto mantinieki, un izrietoši mantiniekiem šie parādi arī ir jāsedz.
  4. Parādu piedziņā zvērināts tiesu izpildītājs ir tiesīgs veikt tādas piedziņas darbības, kas ir paredzētas normatīvajos aktos, tai skaitā apķīlāt parādnieku naudas līdzekļus banku kontos, pārdot nekustamo īpašumu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas