E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15316
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Domstarpības par apgādību risina bāriņtiesa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2018
Amanda

Labdien! Ir bērns, 6 gadus vecs. Bērna tēvs nav bērnu redzējis, saticis utt. kopš 3 mēnešu vecuma, alimentus vai kādu cita veida palīdzību nekad nav sniedzis (neesmu arī mēģinājusi piedzīt ar likumu), bet viņš ir savā nodokļu grāmatiņā reģistrējis bērnu kā apgādājamo. Izdarījis to jau pirms vairākiem gadiem bez manas ziņas, un es nevaru bērnu reģistrēt kā savu apgādājamo, kas būtu tikai loģiski, jo tēvs neiesaistās bērna audzināšanā nekādā veidā. Jau labu laiku lūdzu, lai viņš no tā atsakās, bet viņš nekādi nereaģē, ignorē. Bērna tēvs nedzīvo un nestrādā Latvijā, bet citā ES valstī. Kādā instancē man griezties?

A
atbild:
19. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmās daļas 1. punkta a) apakšpunkts paredz, ka par nepilngadīga bērna uzturēšanu nodokļa atvieglojumi ir paredzēti vienam no apgādniekiem. Tā paša panta 3.1 un 3.2 daļā ir noteikti gadījumi, kad atvieglojumu piemēro konkrēti vienam no abiem vecākiem:

  • Atvieglojumu par tāda nepilngadīga bērna uzturēšanu, par kuru tiek veikta uzturlīdzekļu izmaksa no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF), piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram UGF administrācija izmaksā uzturlīdzekļus par šo bērnu.
  • Atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram uz vecāku vienošanās vai tiesas nolēmuma pamata ir nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Pārējos gadījumos atvieglojumu piemēro saskaņā ar vecāku vienošanos. Ja vecāki nevar vienoties, kuram no viņiem pienākas atvieglojums par apgādībā esošu personu, atvieglojumu par apgādībā esošu personu piemēro tam nodokļu maksātājam – vecākam, kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā.

Tātad, ja Jums, bērna mātei, nav nodibinātas atsevišķas aizgādības tiesības, tad arī bērna tēvs var izmantot tiesības uz nodokļa atvieglojumu.

Ja vēlaties, lai tiktu mainīta nodokļa atvieglojuma piemērošanas līdzšinējā kārtība, ar iesniegumu ir jāvēršas bāriņtiesā. Bāriņtiesu likuma 19. pants  nosaka bāriņtiesas kompetenci domstarpību jautājumos. Un bāriņtiesa tad arī pieņems lēmumu. Ja tas būs pozitīvs mammai, tas būs pamats, lai Jūs varētu iegūt tiesības uz atvieglojumu par bērnu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas