E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30365
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā un jāiesniedz deklarācija, ja nav darījumu

J
jautā:
05. septembrī, 2023
Anna

Labdien! Pašnodarbinātā persona izgatavo rotaslietas un izvieto tās vietnē etsy.com. Kopējā summa par šo pakalpojumu ir zem 2 EUR. Vai šādā gadījumā personai ir jāreģistrējas kā PVN maksātājam (kopējais apgrozījums ir zem 40 000 EUR Latvijā un zem 10 000 EUR ES)? Kā iesniegt PVN deklarācijas, ja dažos mēnešos nav neviena darījuma? Kā atspoguļot priekšnodokli, ja konkrētajā periodā ir tikai izmaksas?

A
atbild:
21. septembrī, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Par reģistrēšanos Valsts ieņēmumu dienesta Pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā un PVN deklarāciju iesniegšanu, veicot preču piegādi ar platformas etsy.com starpniecību.

VID PVN maksātāju reģistrā obligāti jāreģistrējas:

  • pirms Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmajā daļā minēto pakalpojumu sniegšanas citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts reģistrētiem PVN maksātājiem vai šo pakalpojumu saņemšanas no ES vai trešo valstu vai trešo teritoriju reģistrētiem PVN maksātājiem (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta pirmās daļas 2., 3. punkts);
  • ja ar PVN apliekamo darījumu vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā sasniedz vai pārsniedz 40 000 eiro (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59. panta pirmā daļa);
  • ja preču iegādes vērtība no ES kārtējā kalendāra gadā sasniedz vai pārsniedz 10 000 eiro (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 57. panta pirmā daļa).

Tādējādi, ja no citas dalībvalsts vai trešās valsts reģistrēta PVN maksātāja iekšzemē tiek saņemti pakalpojumi (piemēram, reklāma “Etsy” vai platformas uzturēšana) vai sniegti pakalpojumi, kuru sniegšanas vieta nosakāma pēc Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmās daļas, tad personai pirms šo pakalpojumu saņemšanas ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā.

Ja persona ir reģistrēta VID PVN maksātāju reģistrā, tad tā iesniedz PVN deklarāciju par taksācijas periodu arī gadījumā, ja taksācijas periodā tā nav veikusi ar nodokli apliekamus darījumus (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 117. panta otrā daļa).

Priekšnodokļa atskaitīšanas tiesības var pastāvēt arī taksācijas periodos, kuros nav veikti ar PVN apliekami darījumi, ja ir konstatējama tieša un tūlītēja saikne starp konkrētu iepriekš veiktu darījumu un vienu vai vairākiem vēlāk veiktiem darījumiem, kas piešķir tiesības uz priekšnodokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas