E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15263
Lasīšanai: 2 minūtes

Automašīnas dāvinājums, ja nav nokārtotas formalitātes un dāvinātājs miris

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2018
Dana

Labdien! Pirms vairākiem gadiem kaimiņš man uzdāvināja viņam piederošu automašīnu (1987. gada). Automašīnu nepārreģistrējām, laikam ejot, tas tika atliks. Automašīnas tehniskā pase man tika nodota līdz ar automašīnu. Nu jau pāris gadu kaimiņš ir miris. Tā kā automašīnu esmu rūpīgi glabājis un tā tikusi uzturēta, nolēmu, ka varētu ar to pārvietoties ceļu satiksmē, bet īsti nesaprotu, kā būtu jārīkojas, lai to reģistrētu uz sava vārda. Cik man zināms, kaimiņam radinieku nav.

A
atbild:
13. septembrī, 2018
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Jānis Aizpors, Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs

Ja par transportlīdzekļa dāvinājuma faktu nav sastādīts dāvinājuma līgums pie notāra, faktiskais transportlīdzekļa īpašnieks joprojām ir pēdējais reģistrētais transportlīdzekļa īpašnieks, kas šajā gadījumā varētu būt mirusī persona. Ja reģistrētais transportlīdzekļa īpašnieks ir miris, transportlīdzeklis pāriet mirušās personas mantinieku īpašumā.

Vienlaikus, ja transportlīdzekļa īpašnieks miris, tālākas darbības (tostarp transportlīdzekļa tehnisko apskati) ar transportlīdzekli atļauts veikt tikai pēc transportlīdzekļa pārreģistrācijas mantinieka īpašumā vai līdz apstiprināšanai mantojuma tiesībās valdījumā iespējamam mantiniekam. Tāpat tālāka transportlīdzekļa atsavināšana atļauta tikai pēc transportlīdzekļa reģistrācijas mantinieka īpašumā. Mantinieks transportlīdzekli reģistrēt savā īpašumā var, uzrādot mantojuma tiesības apliecinošu dokumentu (piemēram, mantojuma apliecību, tiesas spriedumu par mantošanu).

Ņemot vērā minēto, šajā gadījumā jārisina jautājums par atklātā mantojuma tālāko īpašnieku, ko var atbilstoši izskatīt zvērināts notārs vai tiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas