E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15085
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Kā nosaka tiesības uz vecāku pabalstiem, ja pieder arī mikrouzņēmums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2018
Megija

Labdien! Strādāju pie pamatdarba dēvēja X (akciju sabiedrība) un vienlaikus esmu mikrouzņēmuma vienīgā īpašniece, vienīgā valdes locekle un vienīgā darbiniece. Papildus izīrēju man piederošu dzīvokli, esmu izvēlējusies maksāt 10% IIN nodokļa likmi, nereģistrējot saimniecisko darbību, viss attiecīgi VID ir paziņots un EDS reģistrēts (izīrēju kopš 2017. gada oktobra; nodoklis par pagājušo gadu samaksāts, izīrēju joprojām). Gaidāms ģimenes pieaugums. Iešu tā dēvētajā dekrētā, paziņojot par to gan pamatdarba vietai AS, gan man piederošajam mikrouzņēmumam. Turpināšu izīrēt dzīvokli.

Jautājumi:

1. Kādi ir nosacījumi/ierobežojumi pretendēt uz maternitātes un vecāku pabalstu? Vai man nepieciešams pieprasīt pirmsdzemdību, pēcdzemdību un bērna kopšanas atvaļinājumu gan pamatdarbā, gan savā mikrouzņēmumā, lai pretendētu uz minētajiem pabalstiem? Vai tiek ņemti vērā abās darbavietās gūtie ienākumi (tai skaitā vidējā alga)?

2. Vai dzīvokļa izīrēšana (tiek piemērota INN 10% likme) ietekmē maternitātes un vecāku pabalsta saņemšanu?

3. Lai mikrouzņēmums turpinātu darboties un saglabātu uzņēmuma darbību, ir plāns pieņemt darbā darbinieku uz mana pirmsdzemdību, pēcdzemdību un bērna kopšanas atvaļinājuma laiku. Vai es šādā gadījumā drīkstu palikt valdē kā valdes locekle (esmu vienīgā valdes locekle)? Kā valdes locekle šajā laikā nesaņemšu atlīdzību. Kā tas ietekmē maternitātes un vecāku pabalstu?

4.Vai tas, ka esmu mikrouzņēmuma vienīgā īpašniece un valdes locekle, kura attiecīgajā laika posmā nesaņems atlīdzību, ietekmē maternitātes un vecāku pabalstu?

Pamatdarbā strādāju vairāk nekā 18 gadus, bet negribētos arī mikrouzņēmumu zaudēt, kam jau 4 gadi un kas sekmīgi īsteno nelielus projektus/darbiņus. Tāpat negribētos legāli un ar pašas darbu gūtos ienākumus zaudēt, nesaņemot vairs pabalstus, kas pēc likuma pienākas un kurus esmu nopelnījusi, atrodoties pirmsdzemdību, pēcdzemdību un bērna kopšanas atvaļinājumā, un pirms tā esmu saņēmusi algu un maksājusi likumos paredzētos nodokļus (INN un sociālās iemaksas). Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
03. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nereģistrējot saimniecisko darbību un maksājot 10% nodokli par ienākumiem no nekustamā īpašuma izīrēšanas, netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Līdz ar to šie ienākumi neietekmē tiesības uz sociālās nodrošināšanas pabalstiem.

Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likumu mikrouzņēmuma īpašnieks ir mikrouzņēmuma darbinieks un līdz ar to darba ņēmējs, kā to nosaka likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu”. Tādējādi kā darba ņēmējs mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājs ir apdrošināts visiem apdrošināšanas gadījumiem, izņemot veselības apdrošināšanu. Un MUN maksātājam ir tiesības uz visiem tiem pakalpojumiem, kuriem viņš ir apdrošināts, tostarp uz maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu.

Nosakot tiesības uz pabalstiem, tiks ņemti vērā sociālās apdrošināšanas periodi abos nodokļa maksātāja statusos un pabalstu apmēru veidos iemaksas abos uzņēmumos. Tās summēsies.

Taču atšķiras pabalstu aprēķināšana darba ņēmējam, kurš strādā uzņēmumā, kurā maksā nodokļus vispārējā kārtībā, un mikrouzņēmuma darbiniekam.

Sociālās apdrošināšanas pabalstus nosaka procentos no vidējās iemaksu algas (vispārējo nodokļu gadījumā – bruto algas), t.i., no ienākumiem, no kuriem ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas. Vidējo iemaksu algu aprēķina no iemaksu algas 12 mēnešu periodā, neņemot vērā pēdējos divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

MU darbiniekam valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumi netiek aprēķināti no faktiskās algas, bet gan no iemaksu objekta (ņem vērā algu, MU apgrozījumu, samaksāto MU nodokli, darbinieku skaitu).

Maternitātes pabalstu piešķir, ja sieviete nestrādā un tāpēc negūst ienākumus. Vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā saņemsiet tikai tad, ja abos uzņēmumos (arī savā mikrouzņēmumā) atradīsieties bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tā kā esat mikrouzņēmuma īpašniece (tātad darba ņēmēja šajā uzņēmumā), tad Jums pašai jāsniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam par bērna kopšanas atvaļinājuma sākuma datumu, kā arī par to, ka esat atsākusi atkal strādāt pēc šī atvaļinājuma (Ministru kabineta noteikumi Nr. 827).

Kā aprēķina pabalstus vecākiem, varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijā vecākiem.

Pabalstus piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Par pabalstu aprēķināšanu savā individuālajā situācijā konkrētāk jāuzzina aģentūrā. 

VSAA varat arī prasīt uzziņu par savām tiesībām konkrētajā situācijā. Tādu iespēju privātpersonai paredz Administratīvā procesa likuma 98. pants. VSAA uzziņu sniedz rakstiski, un tajā tiek sniegta informācija par tiesībām uz pakalpojumiem un pakalpojumu aprēķināšanu, pamatojoties uz normatīvajiem aktiem un ņemot vērā tos datus, kurus cilvēks par sevi sniedzis.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas