E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30905
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja mājas iedzīvotāji nav apmierināti ar biedrības valdes rīcību

J
jautā:
06. novembrī, 2023
Inguna Andžāne

Lūdzu sniegt konsultāciju par dzīvokļu īpašnieku dibinātās biedrības valdes rīcību. Mūsu 80 dzīvokļu māju Rīgā apsaimnieko biedrība ar valdi piecu locekļu sastāvā (biedrība dibināta 2019. gadā, valdes sastāvs kopš dibināšanas ir mainījies). Biedrības valde nepilda kopsapulcē pieņemtos un valdei uzticētos uzdevumus, kas saistīti ar mājas uzturēšanu. Kā rīkoties? Tā kā iedzīvotāji ir ļoti pasīvi, neesmu pārliecināta, vai tuvākajā laikā valdi varēs nomainīt. Valde kopš šī gada maija neatbild uz maniem iesniegumiem ar lūgumu novērst problēmas, par kuru novēršanu runāju jau pirms gada. Tā kā man ir šaubas par valdes darbību un biedrības uzkrājumu saprātīgu izlietošanu, esmu uzrakstījusi valdei pieprasījumu sniegt man informāciju par valdes sēdēm, lēmumiem, kā arī atsūtīt valdes sēžu kopijas. Pagaidām gaidu. Jau iepriekš pateicos pat atbildi.

A
atbild:
13. novembrī, 2023

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 1. panta 5. punktu pārvaldnieks ir pilngadīga un rīcībspējīga fiziskā vai juridiskā persona, kas uz pārvaldīšanas līguma pamata veic dzīvojamās mājas īpašnieka uzdotās pārvaldīšanas darbības.

Minētā likuma 6. pantā ir noteiktas dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbības, kas sevī ietver obligātās pārvaldīšanas darbības (6. panta otrā daļa) un citas darbības).

Citas pārvaldīšanas darbības ir darbības, kas saistītas ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un tiek veiktas atbilstoši dzīvojamās mājas īpašnieka gribai un maksātspējai. Pie tām pieder ar dzīvojamās mājas uzlabošanu un attīstīšanu un šim nolūkam nepieciešamo pasākumu ilgtermiņa plāna sagatavošanu saistītās darbības.

Ja pārvaldnieks nepilda dzīvojamās mājas pārvaldīšanas obligātās darbības vai uzdevumus, ko dzīvokļu īpašnieku kopība ir pielēmusi kopsapulcēs (citas darbības), tad biedrības biedriem ir tiesības atsaukt (nomainīt) valdi, ieceļot jaunu valdes sastāvu.

Kā tas norādīts jautājumā, biedrība (pārvaldnieks) ir izveidota (dibināta) no mājas dzīvokļu īpašnieku kopības (t. i., dzīvokļu īpašnieki un valdes sastāvs ietilpst biedrības sastāvā), līdz ar to rodas pamatots jautājums – kādēļ valde (kas arī ir dzīvokļu īpašnieki) nepilda dzīvokļu īpašnieku kopības pielemto, jo arī valde (kā dzīvokļu īpašnieki) ir ieinteresēta uzlabot dzīves kvalitāti un vidi mājā, kurā dzīvo. Varbūt pielemto jautājumu risināšanai trūkst līdzekļu (nepietiekams uzkrājums) un nav iespējams piesaistīt citus fiansējuma avotus.

Mājas pārvaldīšana ir līgumiskas attiecības starp dzīvokļu īpašnieku kopību un biedrību (kā jūsu gadījumā). Ja pašreizējā biedrība nepilda līguma nosacījumus, tad, iespējams, ir jāizvērtē līguma slēgšanas iespējas ar citu pārvaldnieku.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas