E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29555
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Kādi nodokļi jāmaksā pašnodarbinātam pensionāram

J
jautā:
01. jūnijā, 2023
Sandra

Labdien! Kādi nodokļi ir jāmaksā pašnodarbinātai personai, ja esmu pensionāre?

A
atbild:
09. jūnijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja Valsts ieņēmumu dienestā esat reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja, līdz ar to arī pašnodarbinātā, tad nodokļi ir atkarīgi no tā, kādu nodokļu režīmu izvēlējāties.

Pašnodarbinātajam nodokļus iespējams maksāt vispārējā režīmā (maksājumi ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas). Iedzīvotāju ienākuma nodokli aprēķina un samaksā reizi gadā. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maksā reizi ceturksnī par mēnešiem, kuros ir ienākumi. Maksājums (likme) ir atkarīgs no ienākuma apmēra mēnesī:

Pensionāram VSAOI likme ir 29,36%. VSAOI ar šādu likmi veic par katru mēnesi, kurā ienākumi (ieņēmumi mīnus izdevumi) ir sasnieguši 620 eiro (minimālā mēneša darba alga) mēnesī. Šī likme ietver valsts pensiju; maternitātes, paternitātes un slimības; vecāku apdrošināšanu; veselības apdrošināšanu.

Ja ienākums mēnesī ir mazāks par 620 eiro, tad VSAOI ir jāmaksā 10%, tās ir iemaksas tikai pensiju apdrošināšanai.

Ja pašnodarbinātā ienākumi sasniedz vai pārsniedz minimālo darba algu, tad vismaz no 620 eiro jāveic VSAOI 29,36% apmērā un no starpības starp faktiskajiem ienākumiem un 620 eiro jāveic VSAOI 10% apmērā pensiju apdrošināšanai.

Atsevišķās pašnodarbinātības situācijās likme atšķiras, turklāt ir ienākumi, kurus saņemot nav jāveic VSAOI.

26,59% ir VSAOI likme pašnodarbinātajam, kas reģistrējis saimniecisko darbību  nekustamā īpašuma apsaimniekošanai.

VSAOI nav jāveic, ja ir reģistrēta saimnieciskā darbība nekustamā īpašuma apsaimniekošanai un šīs saimnieciskās darbības veicējs ir sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai jau ir piešķirta valsts vecuma pensija (tostarp priekšlaicīgi), vai arī ja šīs saimnieciskās darbības veicējam ir I vai II grupas invaliditāte.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis par gadu no ienākuma ir jāaprēķina un jāmaksā jebkurā gadījumā, ja apliekams ienākums veidojas.

Lai nebūtu pārpratumu ar nodokļiem, jo tie saistīti arī ar sociālo apdrošināšanu, pēc saimnieciskās darbības reģistrācijas jāpajautā VID, kādi nodokļi, kad un cik būs jāmaksā.

Saimnieciskās darbības veicējs var izvēlēties arī mikrouzņēmumu nodokli. Tā likme ir 25% no ienākuma līdz 25 000 eiro gadā. Nodoklis jādeklarē un no ieņēmumiem (apgrozījuma) jāsamaksā reizi par ceturksni. Tas ietver gan VSAOI, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas