E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15062
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Prasījums noilgst divu gadu laikā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2018
Vita

Labdien! Vēlos jautāt, kā rīkoties situācijā, kad netiek piemaksāts par kolēģa aizvietošanu atvaļinājuma laikā? Palasīju likumus un saprotu, ka man šī piemaksa pienākas 20–50% apmērā no darba algas. Vai iespējams ko darīt šajā situācijā? Darba devējs konkrētu atbildi nesniedz, tik atsaka – mēs nevienam nepiemaksājam. Kā lai rīkojas, drīz grasos mainīt darbavietu, vai iespējams atgūt nesamaksāto par iepriekšējiem trim gadiem? Strādāju valsts iestādē.

A
atbild:
22. augustā, 2018
Valsts kanceleja
Ineta Artemjeva, Valsts pārvaldes politikas departamenta Valsts pārvaldes cilvēkresursu nodaļas konsultante

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 14. panta pirmo daļu amatpersona (darbinieks) saņem piemaksu ne vairāk kā 30% apmērā no tai noteiktās mēnešalgas, ja papildus saviem tiešajiem amata (darba, dienesta) pienākumiem aizvieto prombūtnē esošu amatpersonu (darbinieku).

Attiecībā uz piemaksu par prombūtnē esošas amatpersonas vai darbinieka aizvietošanu norādām, ka papildu pienākumu pildīšanai jābūt reālai, pierādāmai un novērtējamai. Atlīdzības likuma 14. panta pirmā daļa paredz iespēju saņemt piemaksu, ja amatpersona (darbinieks) papildus saviem tiešajiem amata pienākumiem aizvieto prombūtnē esošu amatpersonu (darbinieku), līdz ar to svarīgi ir konstatēt, ka aizvietotājs ne vien veic savus tiešos amata pienākumus, bet papildus veic arī šīs prombūtnē esošās amatpersonas (darbinieka) amata pienākumus. Apstāklis, ka kāds cits nodarbinātais ir prombūtnē, vēl nepierāda, ka kāda cita persona veic papildu pienākumus. Ņemot vērā minēto, svarīgi izvērtēt katra konkrētā gadījuma faktiskos apstākļus.

Attiecībā uz atlīdzības prasījumu noilgumu norādām, ka prasījums noilgs divu gadu laikā (Valsts civildienesta likuma 2. panta ceturtā daļa un Darba likuma 31. pants). Noilguma termiņš sākas no darba samaksas aprēķina izsniegšanas dienas vai no dienas, kad aprēķins bija jāizsniedz. Līdz ar to noilguma termiņš būtu nosakāms atsevišķi par katra mēneša piemaksas prasījumu. Nokavētais noilguma termiņš nav atjaunojams.

Neskaidrību vai papildu jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Valsts kancelejas Valsts pārvaldes politikas departamenta Valsts pārvaldes cilvēkresursu nodaļas konsultantiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas