E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15020
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Noteikumi, ja blakus ceļ otru namu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2018
kl

Vakar tika pēkšņi uzsākta daudzdzīvokļu nama būve Rīgā pāris metru no mana nama. Esmu blakus ēkas nesena iedzīvotāja, nopirkām šo dzīvokli pirms diviem gadiem, galvenokārt skata no loga, gaišuma un klusuma dēļ.

Būvniecības plāns paredz, ka jaunais nams tiks būvēts pāris metru attālumā no mana loga, kas darīs pilnībā neiespējamu dienas gaismas iekļuvi manā dzīvoklī, bet skats izies uz pliku sienu, aizsedzot visu pārējo. Jautājumi:

Kā var pārbaudīt, vai jaunā nama būvniecība tika saskaņota, ņemot vērā apkārtējo iedzīvotāju labklājību?

Vai attālumi no apkārtējo namu sienām atbilst normām? Cik tas ir?

Kādas man ir tiesības kā dzīvokļa īpašniecei blakus namā?

Kādi ir būvēšanai atļautie laiki? Darbadienās un brīvdienās? No cikiem līdz cikiem man ir iespēja baudīt klusumu?

A
atbild:
14. augustā, 2018
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs
Rīgas pašvaldības policija
Lāsma Zemene, sabiedrisko attiecību speciāliste

Tā kā nav minēta adrese, nevaram noskaidrot situāciju saistībā ar konkrētās ēkas būvniecību.

  1. Saskaņā ar Civillikumu ikviens zemesgabala īpašnieks ir tiesīgs apbūvēt savu zemesgabalu tādā mērā un apjomā, kā to paredz zemesgabala atļautā izmantošana un apbūves noteikumi.
  2. To, vai attiecīgajam objektam ir izsniegta būvatļauja, ikviens var pārliecināties pats, izmantojot Rīgas pilsētas būvvaldes mājaslapā pieejamo būvatļauju meklētāju, kas pieejams šeit.
  3. Būvatļaujas izsniegšanas fakts apstiprina to, ka būvniecības ieceri ir izvērtējuši būvvaldes speciālisti un pārbaudījuši tās atbilstību visiem spēkā esošajiem būvniecību regulējošajiem normatīvajiem aktiem.
  4. Jaunbūvei ir jānodrošina apbūves noteikumos minētais minimālais insolācijas (izsauļojuma) apjoms. Ja insolācija nav nodrošināta, būvvalde projektu neskaņo. Tiesības uz neaizsegtu skatu ir tikai tādā gadījumā, ja abu īpašumu zemesgrāmatās ir nodibināts skata servitūts.
  5. Tā kā nav norādīta adrese, nav iespējams sniegt precīzu atbildi par minimālajiem attālumiem līdz apbūvei. Ar informāciju par minimālo attālumu līdz apbūvei var iepazīties Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu 3.7. nodaļā, kas pieejams šeit. Katrā ziņā attālumu ievērošana noteikti ir viena no lietām, kuru stingri izvērtē būvvalde, saskaņojot projektus.

Kas attiecas uz trokšņu līmeni, 2014. gadā Satversmes tiesa atcēla Rīgas domes saistošo noteikumu punktu, kas paredzēja atbildību par trokšņošanu, tomēr tas nenozīmē, ka miera traucēšana ir atļauta. Sīkāk par Satversmes tiesas spriedumu šeit.

Lai gan vairs nepastāv trokšņošanas aizliegums, tomēr joprojām ir spēkā citi normatīvie akti. Rīgas pašvaldības policija katru gadījumu izvērtē individuāli. Praksē visbiežāk pirmajā izsaukumā tiek izteikts brīdinājums. Savukārt, ja izsaukumi atkārtojas, tad ir pamats trokšņotājus saukt pie atbildības par sīko huligānismu. Par minēto pārkāpumu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir paredzēts sods no 70 līdz 500 eiro apmērā.

Vienlaikus jāatgādina, ka policijas pieredze liecina – mūsdienu tehnoloģiju laikmetā kaimiņi savā starpā bieži vien nesarunājas un reizēm pat ne reizi nav tikušies. Tāpat bieži notikuma vietā atklājas, ka trokšņotājs nemaz nav nojautis par to, ka viņš kādam traucē. Tādēļ pirms policijas iesaistīšanas kārtības sargi aicina kaimiņus savstarpēji izrunāties un mēģināt konfliktu atrisināt mierīgā ceļā.

Atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem, Rīgas pašvaldības policija iesaka vismaz dažas dienas iepriekš par plānotajiem remontdarbiem vai būvdarbiem brīdināt kaimiņus, lai viņi attiecīgi varētu plānot savu dienaskārtību. To var īstenot, piemēram, kāpņu telpā norādot pie paziņojuma dēļa konkrētu laiku, kad tiks veikti skaļākie no darbiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas