E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14954
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Darba devējam var lūgt bezalgas atvaļinājumu, taču nav pienākuma tādu piešķirt

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2018
Ieva

Labdien! Ja man ir jāstājas darbā 2019. gada maijā pēc BKA, vai man ir tiesības par savu naudu palikt ar bērnu, līdz viņš sasniedz 2 gadu vecumu (2019. gada septembris)?

A
atbild:
07. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispirms Jums būtu jāatceras, cik ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu darbā esat pieprasījusi.

Darba likuma 156. pants (Bērna kopšanas atvaļinājums) ikvienam darbiniekam nosaka tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu.

Bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām.

Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Šo atvaļinājumu darba devējs neapmaksā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maternitātes atvaļinājuma laikā (pirms dzemdībām un pēc dzemdībām) maksā maternitātes pabalstu, pēc tam vecāku pabalstu.

Ja pēc maternitātes atvaļinājuma esat pieprasījusi vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam un esat bērna kopšanas atvaļinājumā (tikai tādā gadījumā vecāku pabalstu izmaksā pilnā apmērā), Jums pašai jāzina, no kura datumam līdz kuram datumam darbā esat pieprasījusi bērna kopšanas atvaļinājumu. Ja pieprasījāt bērna kopšanas atvaļinājumu pēc maternitātes atvaļinājuma, tad, kad bērnam būs 1,5 gadi, Jums vēl būs palikuši apmēram 2 mēneši neizmantota Darba likumā paredzētā bērna kopšanas atvaļinājuma.

Ja pēc bērna 1,5 gadu vecuma vēlaties vēl pāris mēnešus nestrādāt, lai paliktu ar bērnu, jālūdz darba devējam bezalgas atvaļinājums.

Bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu regulē Darba likuma 153. pants. Šī atvaļinājuma pieprasījums darba devējam ir obligāti jāapmierina tikai attiecībā uz 153. panta 1., 1.1   un 1.punktu saistībā ar adopcijas gadījumu, audžuģimenes vai Zemessardzes pienākumu pildīšanas nepieciešamību. Darba devējs pēc darbinieka pieprasījuma var piešķirt viņam atvaļinājumu bez darba samaksas saglabāšanas arī citos gadījumos, taču darba devējam tas nav obligāti jāpiešķir.

Šajā ziņā tiesību akti nenosaka vēl kādu īpašu pretimnākšanu darba ņēmējiem papildus pusotru gadu ilgajam bērna kopšanas atvaļinājumam.

LV portāla skaidrojumā “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem” ir izklāstīta atvaļinājumu un pabalstu saistība.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas