E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14828
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Noslēgtās vienošanās biedrībai ir saistošas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2018
Olga

Labdien! Mēs ar vienu paziņu dibinājām biedrību. Viņš nomira, bet, izrādās, bez manas ziņas bija uz biedrības vārda izdevis grāmatu (viņam bija tiesības vienpersoniski pārstāvēt biedrību). Tagad grāmatas izdošanas uzņēmums no manis prasa samaksāt rēķinu par grāmatas izdošanu. Grāmatas tiešām ir izdotas un bija pie šī paziņas – viņš bija paspējis iztirgot tikai daļu no grāmatām, nelielu summu bija arī pārskaitījis drukāšanas uzņēmumam. Citu līdzekļu biedrībai nav. Līgums par grāmatu drukāšanu nebija noslēgts, taču ir oficiāls rēķins par grāmatu iespiešanu un piegādi.
Kā man tagad labāk rīkoties? Kas varētu notikt, ja nesamaksāšu šo rēķinu? 

A
atbild:
07. augustā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Arta Snipe, zvērināta advokāte

Civillikuma 1587. pants noteic, ka tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto. Un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, arī tad, ja nākas otrai pusei atlīdzināt zaudējumus.

Biedrība kā juridiska persona darbojas caur tās pārstāvjiem, Jūs esat šīs biedrības pārstāvis. Noslēgtās vienošanās ir biedrībai saistošas, un tās ir jāpilda.

Ja no vienošanās izrietošās saistības netiks pildītas, kreditoram ( grāmatas izdevniecībai) ir tiesības vērsties tiesā pret biedrību par parāda piedziņu. Zaudējot tiesvedībā, biedrībai būs jāatlīdzina otrai pusei arī tiesāšanās izdevumi – samaksātā valsts nodeva, iespējams – arī advokāta atlīdzība.

Par biedrības saistībām biedri mantisku atbildību nenes, par tām atbild tikai biedrība. Tomēr, ja biedrībai nav līdzekļu saistību segšanai, tai rodas pienākums pašai iesniegt maksātnespējas pieteikumu. Jāatgādina, ka biedrībā ir jābūt vairāk nekā vienam biedram. Taču, ja tā nav, tad tās darbība atbilstoši Biedrību un nodibinājumu likuma 53. pantam izbeidzas, biedru skaitam samazinoties līdz vienam biedram.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas