E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13970
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
7
7

Atbildība ir arī tad, ja dzīvoklis nav reģistrēts zemesgrāmatā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2018
Inguna

Daudzdzīvokļu mājā visi dzīvokļi ir privatizēti, taču jau vairāk nekā 10 gadus viens no privatizētājiem nav īpašumu ierakstījis zemesgrāmatā kā savu. Kurš ir atbildīgs par nodarītajiem zaudējumiem (appludināts dzīvoklis stāvu zemāk) – privatizētājs vai Rīgas dome, kas joprojām ir īpašnieks valsts reģistros?

A
atbild:
12. martā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļa īpašuma likuma 8. pants: “(1) Dzīvokļa īpašnieks ir persona, kas ieguvusi dzīvokļa īpašumu un īpašuma tiesības nostiprinājusi zemesgrāmatā.

(2) Līdz dzīvokļa īpašuma pirmreizējai reģistrēšanai zemesgrāmatā uz dzīvokļa īpašuma ieguvēju attiecas visas šā likuma normas, kas nosaka dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību, izņemot tās likumā noteiktās tiesības, kuras dzīvokļa īpašuma ieguvējs iegūst tikai pēc dzīvokļa īpašuma reģistrēšanas zemesgrāmatā.”

Tādējādi par nodarītajiem zaudējumiem ir atbildīgs faktiskais dzīvokļa īpašnieks. “Ja cilvēks ir privatizējis dzīvokli, bet nav savas īpašuma tiesības reģistrējis zemesgrāmatā, tas neatbrīvo viņu no dzīvokļa īpašnieka pienākumiem, tostarp zaudējumu atlīdzināšanas, ja viņa darbības vai bezdarbības rezultātā ir nodarīts kaitējums,” komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš.

Zemesgrāmatu likuma 1. pantā gan ir noteikts – nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta, soda sankcijas par īpašuma tiesību savlaicīgu nereģistrēšanu zemesgrāmatā nav paredzētas. Pašlaik vienīgais apgrūtinājums ir tas, ka, novēloti reģistrējot īpašumu zemesgrāmatā, ir jāmaksā paaugstināta valsts nodeva.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas