E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11344
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Vai īpašumu, kas nav ierakstīts zemesgrāmatā, var atzīt par bezīpašnieka mantu?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2017
Andris

Labdien! Savulaik dzīvokļa īpašums ir izpirkts no pašvaldības ar pajām, taču īpašnieks to līdz šim nav reģistrējis zemesgrāmatā. Pašvaldības bilancē īpašums pašvaldībai nepieder. Dzīvoklim krājas komunālo maksājumu, kā arī apsaimniekošanas parāds. Pašvaldība šo situāciju nerisina. Kam pieder šāds īpašums? Vai ir iespējams atzīt šādu īpašumu kā bezīpašnieka un tādējādi pārdot izsolē, izliekot tur dzīvojošo cilvēku – it kā īpašnieku? Paldies!

A
atbild:
22. martā, 2017

Dzīvokļa īpašuma likuma 8. panta otrā daļa nosaka, ka līdz dzīvokļa īpašuma pirmreizējai reģistrēšanai zemesgrāmatā uz dzīvokļa īpašuma ieguvēju attiecas visas šā likuma normas, kas nosaka dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību, izņemot tās likumā noteiktās tiesības, kuras dzīvokļa īpašuma ieguvējs iegūst tikai pēc dzīvokļa īpašuma reģistrēšanas zemesgrāmatā.

Līdz ar to aprakstītajā situācijā pārvaldniekam vai komunālo pakalpojumu sniedzējam ir tiesības prasīt dzīvokļa īpašniekam, kurš īpašumu vēl nav ierakstījis zemesgrāmatā, atlīdzināt pārvaldīšanas izdevumu parādu, kā arī parādu par sniegtajiem pakalpojumiem, kas ir saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu.

Persona, kas dzīvokli ir privatizējusi par pajām, bet nav pirmreizēji ierakstījusi zemesgrāmatā, ir dzīvokļa īpašuma ieguvējs (dzīvokļa īpašnieks ir tikai tas, kas ir ierakstīts zemesgrāmatā). Tātad dzīvokļa īpašums pieder konkrētajai personai, kura to ir privatizējusi, un tādēļ to nevar atzīt par bezīpašnieka mantu.

Prasījums atzīt par bezīpašnieka mantu un prasījums piedzīt parādu ir divi savstarpēji nošķirami prasījumi. Prasījuma pamats par apsaimniekošanas/ komunālo parādu piedziņu ir Dzīvokļa īpašuma likuma 8. panta otrā daļa, kas nosaka, ka gan dzīvokļa ieguvējam, gan dzīvokļa īpašniekam ir identiski pienākumi pārvaldīšanas izdevumu segšanā, gan arī norēķinoties par pakalpojumiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas