E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13575
Lasīšanai: 2 minūtes

Nebanku kredīta atmaksa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2018
darta

Sveiki! Lūdzu, pastāstiet, ko darīt. Pirms vairāk nekā gada nestrādāju, vajadzēja kredītu, iegāju, piereģistrējos, un man, protams, nepārbaudot ienākumus, jo tādu nebija, iedeva lielu summu. Nespēju atmaksāt, uzlika soda procentus 1000 eiro. Nezinu, ko darīt. Kas notiks, ja mani iesūdzēs tiesā?

A
atbild:
08. februārī, 2018
Laura Studente
LV portālam

Ir divi veidi, kā nebanku kredītdevējs par laikus nenokārtotām kredītsaistībām aprēķina soda naudu, – līgumsods un nokavējuma procenti. Civillikuma 1716. pants paredz, ka līgumsods par saistības nokavējumu nevar pārsniegt 10% no parāda summas. Savukārt nokavējuma procentu rēķins apstājas, kad tie sasniedz 100% no pamatparāda summas (tas iekļauj arī soda maksu par dienām).

Jums būtu jāsazinās ar kredītu izsniegšanas kompāniju un jāvienojas par samērīgu parāda atmaksas grafiku. Atbilstoši Parādu ārpustiesas atgūšanas likumam parādnieks var arī piedāvāt savu grafiku un tādus maksājumus mēnesī, kādus spēj samaksāt.

Uzņemoties parādsaistības, ir rūpīgi jāizvērtē savas iespējas kredītu atdot. Nenomaksātas parādsaistības var beigties ar tiesvedību, tomēr tas ir atkarīgs no kredīta izsniegšanas kompānijas. Sākotnēji tās kredītu piedzen caur ārpustiesas piedzinējiem un tiesvedību neierosina, jo tā kredītu kompānijai saistās ar zināmiem izdevumiem, turklāt tiesa var lemt arī par labu parādniekam.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas