E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13096
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba devējs pilnvaro speciālistu veselības pārbaužu organizēšanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2017
Jekaterina

Labdien! Man ir jautājums saistībā ar obligātajām veselības pārbaudēm. Vai darba aizsardzības speciālists var noformēt obligātās veselības pārbaudes kartīti, jo mūsu uzņēmumā ar to nodarbojas personāla daļa un tagad šo funkciju grib nodot darba aizsardzības speciālistiem? Paldies!

A
atbild:
06. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba aizsardzības likuma 15. pants nosaka darba devēja pienākumu nodrošināt obligātu veselības pārbaudi tiem nodarbinātajiem, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, un tiem nodarbinātajiem, kuriem darbā ir īpaši apstākļi.

Šajā likumā definēts, ka darba aizsardzības speciālists ir nodarbinātais, kura pienākums ir organizēt un kontrolēt darba aizsardzības pasākumus un veikt darba vides iekšējo uzraudzību. Tādējādi obligāto veselības pārbaužu organizēšana loģiski var būt darba aizsardzības speciālista funkcija, nevis personāla speciālista pienākums, kā tas bieži vien ir praksē.

Atbilstošajos Ministru kabineta noteikumos Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” ir noteikti darba devēja pienākumi nosūtīt darbinieku uz veselības pārbaudēm. Veselības pārbaudi taču veic ārsts, ne jau darba devējs, personāla speciālists vai darba aizsardzības speciālists.

Noteikumu VI. nodaļā ir noteikti veselības pārbaudes kartes uzglabāšanas un darba devēja veicamie pasākumi, tostarp noteikts, ka darba devējs vai viņa pilnvarota persona pēc veselības pārbaudes kartes saņemšanas aizpilda veselības pārbaudes kartes III sadaļu “Darba devēja veiktie pasākumi atbilstoši obligātās veselības pārbaudes atzinumā norādītajam”. Un šo sadaļu paraksta darba devējs vai arī viņa pilnvarota persona.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas