E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12845
Lasīšanai: 4 minūtes

Papildatvaļinājuma par bērnu izmantošana un noilgums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2017
Maija

Labdien! Jautājums par apmaksātā papildatvaļinājuma piešķiršanu un izmantošanu. Darbinieks strādā pie darba devēja vairāk nekā 10 gadus, viņam ir viens bērns (05.05.2018. būs 14 gadi). Līdz šim papildatvaļinājumu viņš nav lūdzis un nav izmantojis. Ņemot vērā DL 31. pantu un 151. pantu (ar grozījumiem 16.08.17.), lūdzu paskaidrot: ja darbinieks turpina strādāt pie šī darba devēja, par kādiem periodiem viņš var lūgt piešķirt apmaksātu papildatvaļinājumu? Darbinieks izmantoja ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu: Kad tika piešķirts atvaļinājums – cik dienas, periods, par kuru tika piešķirts ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, neizmantots papildatvaļinājums (dienu skaits): 06/2015 28 k. d. 21.05.14.–20.05.15 1 07/2016 28 k. d. 21.05.15.–20.05.16. 1 07/2017 28 k. d. 21.05.16.–20.05.17. Ja šī gada oktobrī darba attiecības tiek izbeigtas, par kādiem periodiem darbiniekam pienākas kompensācija par neizmantoto papildatvaļinājumu?

A
atbild:
01. novembrī, 2017
Valsts darba inspekcija
Mārīte Noriņa, Darba tiesību nodaļas vadītāja

Grozījumi Darba likumā, saskaņā ar kuriem tika papildināta Darba likuma 151. panta 1. daļa ar trešo punktu, proti, ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu piešķir darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, – ne mazāk par vienu darba dienu, stājās spēkā tikai ar 2015. gada 1. janvāri.

Darba likuma 151. panta ceturtā daļa nosaka, ka ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un izmanto  līdz nākamā gada ikgadējam atvaļinājumam. Vienlaikus jāņem vērā, ka šis noteikums piemērojams tiem ikgadējiem apmaksātiem papildatvaļinājumiem, kas piešķirti pēc likuma grozījumu spēkā stāšanās (no 16.08.2017.). Piemēram, ja darbiniekam objektīvu iemeslu dēļ nav bijis iespējams izmantot ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par iepriekšējo darba gadu, tad darbinieks arī pēc 2017. gada 16. augusta, kad stājās spēkā Darba likuma grozījumi, ir tiesīgs prasīt papildatvaļinājuma piešķiršanu par iepriekšējiem diviem individuālajiem atvaļinājuma periodiem darba tiesisko attiecību pastāvēšanas laikā.

Minētais izriet no Darba likuma 31. panta pirmajā daļā noteiktā noilguma termiņa, proti, visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks termiņš. Piemērojot šo normu, būtu jāņem vērā Civillikuma noteikumi, kas regulē noilguma pārtraukumu.

Savukārt tie atvaļinājumi, tiesības uz kuriem radušās pēc 2017. gada 16. augusta Darba likuma grozījumiem, neuzkrājas. Piemēram, gadījumā, ja darbinieks nebūs izmantojis savas tiesības uz papildatvaļinājumu 2017. un 2018. gadā, 2019. gadā darbinieks, kurš būs izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu par individuālo darba gadu, nevarēs izmantot papildatvaļinājumu par iepriekšējiem individuālajiem darba gadiem.

Lai nodrošinātu darbiniekam iespēju saņemt normatīvajos aktos paredzētās garantijas, darba devējam ir iespēja darba kārtības noteikumos ietvert gan ikgadējā atvaļinājuma, gan papildatvaļinājuma  izmantošanas nosacījumus, tādējādi darot zināmas darbiniekam viņa tiesības. Ja darba devējs nav informēts, ka ir radušies apstākļi, kas dod darbiniekam tiesības prasīt ikgadējo papildatvaļinājumu, piemēram, piedzimis bērns vai bērns ir ieguvis invaliditāti, iniciatīvai būtu jānāk no darbinieka, paziņojot par bērnu skaitu vai vecumu, vai invaliditāti. Pēc vispārīgā principa darbiniekam ikgadējais papildatvaļinājums būtu jāpieprasa, tomēr, ņemot vērā Civillikumā noteikto principu, ka tiesības ir izmantojamas labā ticībā, arī darba devējam būtu jāatgādina darbiniekam par viņam paredzētajām tiesībām saņemt papildatvaļinājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas