E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12256
Lasīšanai: 2 minūtes

Par virsstundu darbu vienojas rakstveidā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2017
Dmitrijs

Labdien! Ja darbinieks lido komandējumā (viņš atbrauc uz lidostu plkst.6 no rīta, lidojums aizņem 5 stundas), vai tas nozīmē, ka šajā dienā viņam jāstrāda tikai 3 stundas un tālāk būs virsstundas?

A
atbild:
12. jūlijā, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Konkrētajā situācijā nav skaidrs, kādi būs darbinieka pienākumi pirmajā komandējuma dienā pēc atlidošanas. Atrašanās komandējuma vietā, neveicot darba devēja uzdotos pienākumus, automātiski nenozīmē virsstundu darbu.

Virsstundu darbs ir pieļaujams tikai tad, ja darbinieks un darba devējs par to iepriekš vienojas rakstveidā. Ja kādā dienā darbiniekam jāstrādā ilgāk par normālo darba laiku, tad, lai tiktu uzskaitīts virsstundu darbs, darba devējam ar darbinieku jānoslēdz rakstveida vienošanās par šāda darba veikšanu. Ja darbiniekam nolīgts normālais darba laiks, Darba likums pieļauj iespēju kādā nedēļas dienā viņam normālo dienas darba laiku pagarināt, bet ne vairāk kā par vienu stundu. Šādā gadījumā citā nedēļas dienā darba laiks attiecīgi tiek samazināts, ievērojot noteikumus par nedēļas darba laika ilgumu, un virsstundas neveidojas.

Ja darbinieks veic darbu, piemēram, lido komandējumā, strādā nedēļas atpūtas dienā, tad darba devējam saskaņā ar Darba likuma 143. pantu jāpiešķir viņam kompensējoša atpūta, nodrošinot ne mazāk kā divus atpūtas periodus, kas nav īsāki par 42 stundām pēc kārtas, jebkurā 14 dienu laikā.

Jāpiezīmē, ka likumdevēja mērķis ir nodrošināt pietiekami ātru un kompensējošu atpūtu, nevis pieļaut virsstundu darbu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas