E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1179
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
4
4

Aizsargjoslas ezeram un aizsprostam

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2012
Zintis Zviedrs

Ja ezeram saskaņā ar likumu ir nosakāma aizsargjosla, bet teritoriālajā plānojumā tā nav noteikta, vai ezeram ir vai nav aizsargjosla? Saskaņā ar Aizsargjoslu likumu, dambim arī ir aizsargjosla. Ja teritoriālajā plānojumā tā nav, vai dambim ir aizsargjosla? Vai šīs aizsargjoslas teritorijā ir atļauti/pieļaujami ceļu būvniecības darbi?

A
atbild:
08. jūnijā, 2012
Valsts vides dienests
Laura Rozenberga, Juridiskā departamenta direktore

Aizsargjoslu likuma 7.panta otrā daļa nosaka minimālo aizsargjoslas platumu ap ezeriem lauku apvidos, pilsētās un ciemos. Ja ezera krasts ir pastāvīgi applūstoša teritorija, tā visa applūstošā teritorija ietilpst aizsargjoslā neatkarīgi no tās platuma.

Vietējai pašvaldībai ir pienākums iezīmēt teritorijas plānojumā aizsargjoslas, turklāt tā ir tiesīga noteikt lielāku aizsargjoslas platumu. Ja tomēr pašvaldība nav iezīmējusi plānā aizsargjoslu, tad spēkā ir Aizsargjoslu likumā noteiktais aizsargjoslas minimālais platums, jo vietējās pašvaldības rīcība vai izstrādātais plānojums nevar ietekmēt likuma spēkā esamību.
Piemēram, lauku apvidū ap ezeru, kura platība ir no 25 līdz 100 ha, ir 100 metrus plata aizsargjosla.

Aizsargjoslu likuma 32.pants un Ministru kabineta 2007.gada 20.februāra noteikumi Nr.131 „Aizsargjoslu noteikšanas metodika ap aizsprostiem” paredz aizsargjoslas ap aizsprostu gan pa ūdeni, gan krastā. Aizsargjoslas ūdenī minimālais platums abās pusēs aizsprostam ir vienāds ar ūdensteces platumu lejpus aizsprosta, ja tas ir mazāks par 200 metriem. Ja ūdensteces platums lejpus aizsprosta ir lielāks par 200 metriem, aizsargjosla arī ir 200 metrus plata. Krastā aizsargjoslas minimālais platums ap aizsprostiem un dambjiem ir 10 metri.

Attiecībā uz aizsargjoslu ap aizsprostiem pastāv tas pats princips – ja teritorijas plānojumā šī aizsargjosla nav iezīmēta, aizsargjosla eksistē likumā noteiktajā minimālajā apmērā.

Ezera aizsargjoslā ierobežojumi būvniecībai ir noteikti 10 metru platā joslā no ezera krasta un visā teritorijā, kura applūst. Šajā aizsargjoslas daļā ir aizliegta lielākā daļa būvniecības, tomēr ir atļautas transporta tīklu būves, kas ietver arī ceļus, tiltus. Jaunu ceļu būvniecībai ir jāatbilst teritorijas plānojumam un jāsaņem būvatļauja.

Aizsargjoslā ap aizsprostu ir atļauta ceļu būvniecība, bet tikai gadījumā, ja ir saņemts aizsprosta īpašnieka vai valdītāja rakstiska piekrišana vai ar aizsprosta īpašnieku rakstveidā saskaņots darbu izpildes projekts.

Valsts vides dienests gan vērtē, kā ceļa būvniecība 10 metru joslā gar ezeru ietekmē vidi, cik tā ir nepieciešama un vai nav iespējams veikt šo būvniecību citur. Pamatā ezera aizsargjoslā ceļu varētu būvēt nevis paralēli ezeram, bet, lai nokļūtu līdz ezeram, vai ja nepieciešams tilts.

Sīkāk var skatīt Aizsargjoslu likumu un uz tā pamata izdotos MK noteikumus – aizsargjoslu noteikšanas metodikas:

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas