E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11497
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieka uzteikums – vienu mēnesi iepriekš vai pusēm vienojoties

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2017
Nadežda

Labdien! Esmu atgriezusies darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Vēl nav pagājuši 6 mēneši pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām. Vai es varu uzteikt darba līgumu vienu dienu iepriekš atbilstoši DL 100. panta otrajā daļā noteiktajam, ņemot vērā terminu “aktīvie nodarbinātības pasākumi”, definētu Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā – ka tie ir pasākumi noteiktām personu grupām (piemēram, personām sešu mēnešu laikā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma (bērna kopšanas perioda) beigām) un citi algoti pagaidu darbi?

A
atbild:
04. aprīlī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Jūsu jautājums nav līdz galam saprotams.  Jūs norādāt, ka  esat atgriezusies darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas, kuru  saskaņā ar Darba likuma 156. pantu darbinieks ir tiesīgs pieprasīt gadījumā, ja ir nodibinātas darba tiesiskās attiecības.

Savukārt algoti pagaidu sabiedriskie darbi ir aktīvais nodarbinātības pasākums bezdarbniekiem darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai, veicot sociāla labuma darbus. Algotos pagaidu darbus īsteno pašvaldībās, biedrībās vai nodibinājumos bez nolūka gūt peļņu. Bezdarbnieku iesaistīšanos pagaidu sabiedriskajos darbos koordinē Nodarbinātības valsts aģentūra.

Ja Jums ar darba devēju ir noslēgts darba līgums, tad darba līgumu uzsaka saskaņā ar Darba likuma 100. panta pirmo daļu vienu mēnesi iepriekš. Pusēm vienojoties, kā arī, ņemot vērā darbinieka ģimenes apstākļus, piemēram, nepieciešamību kopt bērnu u.tml., darba līgumu var izbeigt arī pirms darbinieka uzteikuma termiņa iestāšanās.

Taču, ja darbinieks piedalās aktīvās nodarbinātības pasākumos un ir nodarbināts algotā pagaidu sabiedriskajā darbā, par ko ir noslēgts attiecīga satura līgums, tad saskaņā ar Darba likuma 100. panta otro daļu viņš var uzteikt darba līgumu vienu dienu iepriekš.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas