E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11254
Lasīšanai: 2 minūtes

Savas tiesības var aizstāvēt, vēršoties VDI vai tiesā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. janvārī, 2017
aivis

Saņemot darba algu, darba devējs pirms algas izmaksas lika parakstīt tekstu, kur bija minēts, ka pret viņu nav pretenziju un alga ir izmaksāta pilnā apmērā, protams, apakšā pierakstīju ar vārdiem, par kuru mēnesi. Kaut gan darba alga netiek maksāta pēc stundas likmes. Šodien uzināju, ka viņam ķēries klāt Valsts ieņēmumu dienests. Vai ir iespēja kaut kur apstrīdēt šāda veida piespiedu kārtā parakstītu dokumentu, ja man kāda iestāde jautā par viņu? Vai man pašam iet uz VID un pateikt, ka darba devējs liek pirms algas izmaksas parakstīt šādus nesaprotamus tekstus?

A
atbild:
16. martā, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja darba devējs pārkāpj darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu noteikumus, nepilda pienākumus, kuri nolīgti darba līgumā, tad Jums kā darbiniekam ir tiesības par iespējamiem pārkāpumiem informēt Valsts darba inspekciju (VDI) vai arī aizstāvēt savas aizskartās tiesības tiesā.

VDI, saņemot darbinieka iesniegumu, savas kompetences ietvaros veiks uzraudzības pasākumus uzņēmumā, neraugoties uz to, ka darbinieks iepriekš būs parakstījis apliecinājumu par to, ka viņam nav pretenziju pret darba devēju. Vēršam uzmanību uz Darba likuma 6. pantā nostiprināto darba tiesisko attiecību pamatprincipu, kas nosaka, ka nav spēkā darba koplīguma, darba kārtības noteikumu, kā arī darba līguma un darba devēja rīkojumu noteikumi, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas