E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11158
Lasīšanai: 2 minūtes

Par nodarbinātības nosacījumiem jāvienojas ar darba devēju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2017
Sintija

Labdien, vēlējos jautāt – ejot bērna kopšanas atvaļinājumā, biju veikala vadītāja uz noteiktu laiku (aizvietoju iepriekšējo vadītāju bērna kopšanas atvaļinājuma laikā). Vai darba devējam jāsaglabā mana vieta, atgriežoties darbā? Ja, atgriežoties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, piešķir pārdevēja amatu un ir, piemēram, tikai vakara maiņas (maiņa plkst.14–22), vai ir kādi atvieglojumi, kurus varu prasīt darba devējam, ja vakara maiņā jāstrādā 4–5 dienas nedēļā? Paldies!

A
atbild:
15. februārī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba tiesiskās attiecības, kas nodibinātas uz noteiktu laiku, izbeidzas ar dienu, kad izbeidzas līguma termiņš, ja vien puses nevienojas par šo attiecību turpināšanu.

Par nodarbinātības nosacījumiem sievietei, kura audzina mazgadīgu bērnu, jāvienojas ar darba devēju. Atsevišķas Darba likuma normas nosaka papildu aizsardzību sievietēm, kuras atgriežas darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, piemēram: saskaņā ar Darba likuma 134. panta otro daļu darba devējam jānosaka nepilns darba laiks, ja to pieprasa grūtniece, sieviete pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, kā arī darbinieks, kuram ir bērns līdz 14 gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam.

Darba likuma 138. panta septītā daļa aizliedz nodarbināt darbinieku, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam, bez viņa piekrišanas nakts darbā, proti, laikā no pulkst.22.00 līdz 6.00.

Darba likuma 136. panta septītā daļa aizliedz bez darbinieka rakstveida piekrišanas nodarbināt virsstundu darbā grūtnieci, sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam un sievieti, kas baro bērnu ar krūti, visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas