E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11004
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Sanatorija no valsts budžeta netiek apmaksāta

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2016
anna

Vai ir valsts apmaksāta sanatorija vēža slimniekiem?

A
atbild:
27. decembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls
Nacionālais veselības dienests
Agnese Jasenoviča, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece

“Sanatorijas netiek apmaksātas no veselības aprūpes budžeta, taču tiek apmaksāta medicīniskā rehabilitācija,” skaidro Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecības nodaļas vadītājas vietniece Agnese Jasenoviča. Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu mērķis ir nodrošināt personām ar noteiktiem funkcionāliem ierobežojumiem to mazināšanu vai novēršanu, kā arī komplikāciju riska novērtēšanu un mazināšanu. Medicīniskā rehabilitācija var tikt nozīmēta arī pacientiem ar onkoloģisku saslimšanu, taču katru konkrēto gadījumu izvērtē ārstējošais ārsts, tāpēc Nacionālais veselības dienests sniedz vispārīgu informāciju par tās saņemšanas kārtību.

Lai saņemtu valsts apmaksātu medicīnisko rehabilitāciju, ir jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš, izvērtējot pacienta veselības stāvokli un medicīniskās indikācijas, nepieciešamības gadījumā var izrakstīt nosūtījumu pie fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta.

Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts veic pacientu atlasi medicīniskas rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai, kuras laikā novērtē:

-  pacienta veselības stāvokli un ar to saistītos funkcionālos ierobežojumus;

-  medicīniskās rehabilitācijas potenciālu;

-  veselības stāvokļa stabilitāti rehabilitācijas pakalpojumu saņem­šanai;

- pacientam optimālāko medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas veidu;

- pacienta un viņa piederīgo motivāciju.

Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, kurš ir līgumattiecībās ar valsti (noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu) un sniedz valsts apmaksātus medicīnas pakalpojumus, ir tiesīgs izsniegt nosūtījumu valsts apmaksātas rehabilitācijas saņemšanai.

Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus pacients var saņemt:

-  ambulatorā ārstniecības iestādē (tajā skaitā dienas stacionārā);

- stacionārā ārstniecības iestādē.

Informācija par visām ārstniecības iestādēm, kas nodrošina valsts apmaksātu medicīnisko rehabilitāciju ambulatori, ir pieejama Nacionālā veselības dienesta mājaslapas www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Ambulatorās iestādes un ārsti speciālisti” (jāskata ārstniecības iestādes, kuru pakalpojumu sarakstā ir norādīts „Rehabilitācijas pakalpojumi”).

Stacionārā (diennakts) medicīnisko rehabilitāciju sniedz Nacionālajā rehabilitācijas centrā "Vaivari", Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, Vidzemes slimnīcā, Liepājas reģionālajā slimnīcā un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (bērniem).

Vairāk informācija par Labklājības pārziņā esošās Sociālās integrācijas valsts aģentūras sniegtajiem pakalpojumiem (sociālo medicīnisko rehabilitāciju) ir pieejama mājaslapā www.siva.gov.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas