E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32913
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Ja medicīniskā rehabilitācija pārtraukta pacienta saslimšanas dēļ

J
jautā:
10. jūnijā, 2024
Jeļena

Esmu 2. grupas invalīde, 22.06.2023. tika veikta mugurkaula operācija. Rehabilitācijas laikā saslimu, nepaspēju iziet kursu. Man rehabilitācijas kursu noslēdza un pabrīdināja, ka pēc apmēram viena gada ir jāstājas rindā no jauna. Vai man bija tiesības pēc izveseļošanās vienkārši turpināt rehabilitācijas kursu? Kāpēc pie maksas par fiz. procedūru tiek pieskaitīta pacienta nodeva?  

A
atbild:
08. jūlijā, 2024

Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu mērķis ir nodrošināt personām ar noteiktiem funkcionēšanas ierobežojumiem šo ierobežojumu mazināšanu vai novēršanu, kā arī komplikāciju riska novērtēšanu un mazināšanu. Līdz ar to rehabilitacijas pakalpojumi tiek sniegti, balstoties uz fizikālās medicīnas un reahabilitācijas ārsta veiktu funkcionēšanas novērtējumu un sastādīto rehabilitācijas plānu.  

Nacionālajā veselības dienestā (NVD) norāda: ja rehabilitācijas kursa laikā pacients saslimst un ir spiests to pārtraukt, bet funkcionēšanas traucējumi joprojām saglabājas un izvirzītais rehabilitācijas mērķis nav sasniegts, tad ārstam pacients būtu jānovirza uz tālāku rehabilitāciju pēc stāvokļa stabilizēšanās.  

NVD arī skaidro, ka rehabilitācijas pakalpojumi tiek plānoti un sniegti pēctecīgi – akūtā, subakūtā un hroniskā ārstēšanās periodā. Tāpat rehabilitācijas pakalpojumi tiek nodrošināti arī dažādos veselības aprūpes līmeņos, atbilstoši pacienta ārstēšanās posmam (akūts, subakūts, hronisks) un funkcionēšanas traucējumu pakāpei – rehabilitācija stacionārā, rehabilitācija dienas stacionārā, rehabilitācija ambulatori. 

No jūsu aprakstītā secināms, ka pēc muguras operācijas jums tika veikta akūtā vai subakūtā rehabilitācija stacionārā vai dienas stacionārā, kuras laikā jūs saslimāt, līdz ar to bijāt spiesta pārtraukt rehabilitācijas kursu. Ņemot vērā, ka jau pagājis gads no operācijas, jūs vairs neesat akūtā vai subakūtā ārstēšanās posmā, līdz ar to nevarat pretendēt uz akūto vai subakūto rehabilitāciju, norāda NVD.  

Tomēr, ja funkcionēšanas traucējumi saglabājas, tad NVD jums iesaka sākumā vērsties pie ģimenes ārsta, kas var nosūtīt uz ambulatorās rehabilitācijas pakalpojumiem (fizioterapija, ergoterapija) vai pie fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārsta, kas, veicot funkcionēšanas novērtējumu un izstrādājot rehabilitācijas plānu atbilstoši jūsu funkcionēšanas traucējumiem, var nozīmēt augstāka līmeņa rehabilitācijas pakalpojumus, piemēram, rehabilitāciju dienas stacionārā. 

NVD arī skaidro, ka Latvijā ambulatoro rehabilitāciju dienas stacionārā vai monoprofesionālu funkcionālo speciālistu konsultāciju veidā sniedz 78 ārstniecības iestādes, nodrošinot reģionālo pārklājumu, līdz ar to ieteicams pie ģimenes ārsta izrunāt radušos situāciju, lai saprastu, kurš no rehabilitācijas veidiem pašreizējā situācijā ir atbilstošākais. Pēc tam iespējams izvēlēties rehabilitācijas pakalpojumu sniedzēju, iepazīstoties ar informāciju par pakalpojumu sniedzējiem vietnē www.rindapiearsta.lv vai zvanot uz NVD Klientu apkalpošanas centra informatīvo tālruni 80001234. 

Ministru kabineta noteikumos Nr. 555 Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība ir noteikti valsts apmaksāti rehabilitācijas pakalpojumi, par kuriem jāmaksā pacienta līdzmaksājums. Rehabilitācija stacionārā – 5 eiro par dienu; rehabilitācija dienas stacionārā – 7 eiro par dienu; fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārsta konsultācija  – 4 eiro. 

Ja ārsts nozīmējis fizikālās terapijas procedūras, tad dienas stacionāra vai stacionāra rehabilitācijas pakalpojuma ietvaros tās ir pilnībā valsts apmaksātas un ir iekļautas gultas dienas tarifā. Savukārt ambulatori monoprofesionāla pakalpojuma veidā fizikālā terapija tiek apmaksāta tikai bērniem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas