E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1306
Lasīšanai: 4 minūtes

Pašvaldības palīdzība mājokļa jautājumā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2012
aigars

Man ir dēls – 1 gadiņš. Strādāju Rīgā, bet esmu no Daugavpils. Rīgā nevaru atļauties īrēt dzīvokli un uzturēt arī bērnu. Pašlaik īrēju mazu istabu, bet pēc diviem mēnešiem vairs nebūs iespējams. Ko man darīt, jo pēc diviem mēnešiem palieku uz ielas – es un bērns? Daugavpilī man arī nav, kur palikt. Vai ir kāda iespēja īrēt dzīvokli no pašvaldības ar mazāku īri? Alga man ir 190 latu.

A
atbild:
31. jūlijā, 2012
Rīgas dome
Komunikācijas pārvalde
Daugavpils valstspilsētas pašvaldība
Svetlana Petuhova, sociālo lieto pārvalde

Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā skaidro, ka atbilstoši Rīgas domes 15.06.2010. saistošajiem noteikumiem "Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājuma risināšanā" pašvaldības dzīvojamās telpas izīrēšanai pirmkārt reģistrē maznodrošinātas ģimenes (laulātos un nepilngadīgos bērnus), kuras pēdējos piecus gadus deklarējušas savu pastāvīgo dzīvesvietu Rīgā un uz īres līguma pamata lieto dzīvojamo telpu Rīgā, ja tā ir ģimene, kuras dabīgā aizgādībā ir trīs (vai vairāk) bērni un kura īrē ne lielāku dzīvokli par divistabu dzīvokli vai ne vairāk kā divas istabas, vai arī tādas dzīvojamās telpas, ka vienā istabā jādzīvo pretēja dzimuma personām, kuras vecākas par deviņiem gadiem, turklāt pašvaldības dzīvojamās telpas īrniekam nav īres maksas un/vai maksas par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, parādu.

Tāpat palīdzības saņemšanai sociālā dzīvokļa vai sociālās dzīvojamās telpas izīrēšanai reģistrē maznodrošinātu personu ar nosacījumu, ka tā audzina bērnu invalīdu, vismaz piecus gadus deklarējusi savu pastāvīgo dzīvesvietu Rīgā un īrē tādu dzīvojamo telpu, ka jādzīvo vienā istabā kopā ar bērnu invalīdu, turklāt personai nepieder nekustamais īpašums, kā arī tā nav atsavinājusi nekustamo īpašumu pēdējo piecu gadu laikā. Tāpat šā palīdzības veida saņemšanai reģistrē atsevišķas pensijas vecumu sasniegušas vai par 1. vai 2.grupas invalīdiem atzītas personas, kuru dzīvesvieta pēdējos piecus gadus deklarēta Rīgā, turklāt šai personai nepieder nekustamais īpašums, un tā nav atsavinājusi nekustamo īpašumu pēdējo piecu gadu laikā. 

Tātad – ja jūsu dzīvesvieta nav deklarēta Rīgā, Rīgas pašvaldība minētajā situācijā nevar sniegt palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā.

Rīgas domes Labklājības departaments iesaka īrēt istabiņu, noslēgt īres līgumu un deklarēt dzīvesvietu minētajā adresē. Ģimene varēs pretendēt uz Rīgas domes dzīvokļa pabalstu, ja tā būs deklarējusi savu pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ne mazāk kā divpadsmit mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas, dzīvos atbilstoši norādītajai adresei un ja vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniegs Ls 200 katram ģimenes loceklim mēnesī.

Ja esošā dzīvesvieta ir jāatbrīvo, bet ģimene nav atradusi citu, var vērsties sociālajā dienestā pie sociālā darba speciālista, lai saņemtu norīkojumu uz krīzes centru.

Ja jūsu deklarētā dzīvesvieta ir Daugavpilī, tad varat pretendēt uz palīdzību, ko var sniegt Daugavpils pašvaldība, saskaņā ar Daugavpils pilsētas saistošajiem noteikumiem. Daugavpils sociālo lietu pārvaldes sociālā darbiniece Svetlana Petuhova aicina griezties Sociālo lietu pārvaldē, kur, izvērtējot jūsu gadījumu, jums tiks piedāvāta attiecīga palīdzība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas