E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24540
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kāpēc kavējas ūdensvada izbūve

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2021
Marina

Labdien! Sākot ar 2019. gada 16. decembri, uzņēmums Daugavpils mikrorajonā izbūvē ūdensvadu un kanalizāciju, pamatojoties uz būvniecības līgumu starp SIA “Daugavpils ūdens” un SIA “Lagron” (ES Kohēzijas fonda projekts “Ūdens un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī”). Un jau divus gadus mikrorajona iedzīvotāji ir spiesti dzīvot būvdarbu laukumā. 2021. gada maijā būvdarbu dēļ mājsaimniecību privātajās akās ūdens līmenis sāka strauji pazemināties, jo speciāli tika veikta ūdens līmeņa pazemināšana, līdz 2021. gada 15. augustā manas mājsaimniecības privātajā akā tas pazuda vispār. SIA “Daugavpils ūdens” reaģēja, nodrošinot dzeramā ūdens piegādi cisternās un 1000 l ūdens tvertnēs, novietojot tās uz ielām, un jau 2 mēnešus tā tiek piegādāts ūdens. Citu situācijas risinājumu SIA “Daugavpils ūdens” neredz un nepiedāvā. No vienas puses, akā vispār nav ūdens, no otras puses, neskatoties uz individuālu projektu sagatavošanu par saviem līdzekļiem, nevar pieslēgties Daugavpils pilsētas ūdens un kanalizācijas centralizētajai sistēmai, jo tā joprojām nav nodota ekspluatācijā un par nodošanas termiņiem arī skaidri neviens nav informējis. Kā man rīkoties, lai ziemā būtu ūdens apgāde? Kur vērsties? SIA “Daugavpils ūdens” un Daugavpils dome nereaģē uz vēstulēm un sūdzībām. Paldies.

A
atbild:
04. novembrī, 2021

2015. un 2016. gadā pakalpojumu sniedzējs vairākkārt saņēmis no Judovkas mikrorajona iedzīvotājiem sūdzības par ūdens trūkumu grodu akās īpašumos, kuros vienīgais dzeramā ūdens avots bija grodu akas. Līdz ar to bija daudz lūgumu izbūvēt maģistrālos ūdensapgādes un kanalizācijas tīklus Judovkas mikrorajonā. Lai palīdzētu Judovkas mikrorajona iedzīvotājiem, 2016. gada 1. jūnijā Lielajā ielā 141, Daugavpilī, tika uzstādīts brīvkrāns kā sabiedriskā ūdens ņemšanas vieta. 2017. gada 14. decembrī Daugavpils pilsētas dome pieņēma lēmumu “Par atbalstu Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projektam “Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī” (turpmāk – projekts), un 2019. gada 16. decembrī tika noslēgts būvdarbu līgums.

Projekta ietvaros tiek paredzēta izbūvētās ūdenssaimniecības sistēmas izmantošana, proti, iespēja katrai mājsaimniecībai pieslēgties ūdenssaimniecības sistēmai Judovkas mikrorajonā. Katram zemesgabalam tiks izbūvēts ūdens un kanalizācijas tīklu pievads. Taču, ņemot vērā to, ka Judovkas mikrorajonā ir augsts grunts ūdens līmenis, bet cauruļvadu ieguldīšana atbilstoši normatīvo aktu prasībām paredzēta tikai sausā tranšejā, pamatojoties uz projektēšanas dokumentācijas prasībām, būvnieks uzstādīja grunts ūdens pazemināšanas iekārtas. Visi darbi veicami saskaņā ar projektēšanas dokumentāciju, kura ir akceptēta atbilstoši normatīvo aktu prasībām, kā arī saskaņā ar darbu veikšanas projektu, kuru apstiprināja būvuzraugs. Ņemot vērā to, ka ūdens līmeņa pazemināšana akās notiek arī sakarā ar gruntsūdens pazemināšanos būvdarbu veikšanas vietās, pakalpojumu sniedzējs būvniecības laikā vairākās vietās Judovkas mikrorajonā ir novietojis tvertnes ar dzeramo ūdeni. Pastāv arī iespēja piepildīt ar dzeramo ūdeni tvertnes, kuras atrodas privātīpašumos.

Pamatojoties uz Eiropas Savienības fondu 2014.–2020. gada plānošanas perioda publicitātes vadlīnijām Eiropas Savienības fondu finansējuma saņēmējiem un saskaņā ar Latvijas Republikas Vides ministrijas apstiprināto informācijas un publicitātes pasākumu plānu projektam “Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī“ projekta īstenošanas laikā regulāri, ne retāk ka reizi trijos mēnešos, pakalpojumu sniedzēja mājaslapā (www.daugavpils.udens.lv) un Daugavpils pilsētas pašvaldības mājaslapā (www.daugavpils.lv) tiek publicēta visa aktuālā informācija par projektu, tā mērķiem, aktivitātēm un rezultātiem. Atbilstoši Būvniecības likuma 14. panta septītās daļas prasībām tika uzstādīta būvtāfele, kas sniedz pieprasīto informāciju par būvdarbu veikšanu.

Ievērojot starp pakalpojumu sniedzēju un SIA “Lagron” (turpmāk – būvuzņēmējs) 2019. gada 16. decembrī noslēgtā būvniecības līguma “Būvdarbu veikšana Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekta “Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī” ietvaros (SAM 5.3.1.)” (turpmāk – līgums) nosacījumus, būvuzņēmējs iesniedza būvdarbu izpildes grafiku, kurā būvdarbu veikšanas termiņš ir noteikts līdz 2021. gada 1. decembrim. Ņemot vērā to, ka valstī 2021. gada 11. oktobrī tika izsludināta ārkārtēja situācija Covid-19 slimības izplatības dēl, būvdarbu termiņi var tikt pārskatīti. Ielās, kur tīkli jau izbūvēti un nedarbojas grunts ūdens pazemināšanās iekārtas, privātakās ūdens atgriezās. Pie tām daudzi iedzīvotāji jau uzsāka ūdensapgādes pievadu būvniecību savos privātīpašumos, un pēc maģistrālo tīklu nodošanas ekspluatācijā īsākā laika periodā pakalpojuma sniedzējs varēs uzsākt sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu. Vienlaicīgi informējam, ka, pamatojoties uz Daugavpils pilsētas domes 2017. gada 24. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 44 “Saistošie noteikumi par līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai”, Daugavpils pilsētā darbojas līdzfinansējumu programma, kuras ietvaros Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem paredzēts lielākais Latvijā līdzfinansējums un kuru veiksmīgi izmanto arī Judovkas mikrorajona iedzīvotāji.

Pašvaldībās uzņēmums SIA “Daugavpils ūdens” ne tikai veic pienākumus kā sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs, bet arī pilda sociālo funkciju, uzņēmuma speciālisti projekta realizācijas laikā katru dienu ir iesaistīti Judovkas iedzīvotāju jautājumu risināšanā.

Par spīti tam, ka projekta realizācija ir apgrūtināta ar to, ka būvdarbi veicami Covid-19 pandēmijas laikā, pakalpojumu sniedzējs aicina iedzīvotājus vērsties pie uzņēmuma speciālistiem, lai individuāli risinātu jautājumus, kas saistīti ar dzeramā ūdens piegādi. Lūdzam zvanīt uz tālr. 65424251 vai rakstīt uz e-pasta adresi kontakti@daugavpils.udens.lv.

Pakalpojumu sniedzējs atvainojas par sagādātajām neērtībām un cer uz tālāku veiksmīgu sadarbību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas