E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10023
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Atlaišanas pabalsta aprēķins

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2016
Andris

Atlaišanas pabalsta aprēķins. Pēc vairāk kā 20 gadu darba tiku atlaists štata samazināšanas dēļ. Atlaišanas pabalsts tika aprēķināts: 1. Tika aprēķināta vidējā dienas alga pēdējos sešos mēnešos. 2. Tika aprēķināts vidēji nostrādāto dienu skaits šais mēnešos, nullēm pielīdzināts attaisnoto slimības lapas dienu skaits, iegūstot, ka vidēji mēnesī strādātas 15 dienas (bija trauma un tāpēc slimības lapa bija vairāk kā mēnesi, neattaisnotu kavējumu nav!). Sareizinot šīs 15 dienas ar vidējo dienas algu, tika iegūta mēneša vidējā alga, kas ir ievērojami mazāka par reāli saņemto darba algu. Un šī tādā veidā iegūtā vidējā alga pareizināta ar 4. Vai tas ir pareizi? Neko nemācēja paskaidrot VID rajona nodaļā, tikai teica, ka kaut kas nav pareizi, neatkarīgs grāmatvedis- konsultants teica to pašu, bet kā ir pareizi? Pirms atlaišanas biju atvaļinājumā, ja tas laiks būtu ņemts vērā un pielīdzināts nullēm, tad jau varbūt vispār nekas nebūtu jāizmaksā.

A
atbild:
08. augustā, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja darbiniekam ar jautājumā norādīto darba stāžu uzsaka darbu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu saskaņā ar darbinieku skaita samazināšanu, viņam pienākas atlaišanas pabalsts četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā.

Savukārt vidējo izpeļņu aprēķina saskaņā ar Darba likuma 75. pantu. Minētais pants paredz kārtību, kādā aprēķināma mēneša, dienas vai stundas vidējā izpeļņa. Aprēķina kārtība tiek izvēlēta atkarībā no noslēgtā darba līguma noteikumiem, t.sk. nolīgtā darba laika, darba laika organizācijas formas u.tml.

Ja darbiniekam ir neskaidrības par aprēķināto summu, viņam ir jāvēršas pie darba devēja un jāprasa skaidrojums. Darba likuma 71. pants nosaka, ka pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums izskaidrot darbiniekam darba samaksas aprēķinu. 

 Ja darba devējs to nedara, Jums ir jāvēršas ar visiem dokumentiem  darba līgumu, algas lapiņu un citiem darba samaksu apliecinošiem dokumentiem – Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas