E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3721
Lasīšanai: 3 minūtes

Galvenais nav dzīvesvietas deklarēšana, bet īres līgums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2014
mara

Kāda secība ejama? Situācija sekojoša: sievietei ir denacionalizēta māja (ZG viņa īpašniece), un šobrīd nevar atrisināt vienu problēmu. Šķirtais vīrs deklarējies šai mājā padomju laikos, aizņēmis divus dzīvokļus, nomainījis atslēgas, neko nemaksā....un viņu ārā nevar dabūt...bijušo sievu terorizē, ka viņam esot tādas tiesības tur atrasties un visu lietot. Īpašniece rakstīja Rīgas DMD ar lūgumu viņu izdeklarēt, bet saņēma atbildi, ka pēc Deklarēšanas likuma 12.p.1.daļas viņas pieprasījumu atsaka. Ko darīt šai situācijā? Tātad izdeklarēt nevar, bet var tak kaut ko darīt no tās puses, ka viņš nekādus komunālos, īres u.tml. maksājumus neveic, kaut aizņēmis divus dzīvokļus(nomainījis tur atslēgas, pats neuzturas, citi iekšā netiek, ūdens aizsalis)!!! Ko darīt? Ar ko sākt? Sieviete tuvu izmisumam, jo viņš psiholoģiski iespaido.

A
atbild:
14. februārī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jāsāk ar to, ka dzīvesvietas deklarēšana un tiesības pastāvīgi dzīvot norādītajā dzīvesvietā faktiski ir divas dažādas lietas. Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 2.pantā noteikts: „Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības.” Deklarēšanās mehānisma galvenais mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību, un patiešām saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12.panta pirmo daļu nav pamata deklarēto dzīvesvietu anulēt. Taču īstenībā tam nav nekādas nozīmes.

Civiltiesiskas saistības rada un noteicošais ir dzīvojamās telpas īres līgums. Jūsu minētās sievietes šķirtais vīrs nevarēja deklarēties minētajā mājā padomju laikos, jo tad dzīvesvietas deklarēšana nepastāvēja, bet gan pieraksta sistēma, kas bija balstīta uz īres līgumu.

Tālāk ir svarīgi – vai šķirtajam vīram ir īres līgums, uz kādu termiņu tas noslēgts un uz kādām dzīvojamām telpām attiecas, kādi nosacījumi tajā iekļauti.

Ja persona ilgstoši nekārto komunālos maksājumus un nemaksā par īri, mājas īpašniecei ir jāvēršas tiesā ar pieteikumu par šāda īrnieka izlikšanu ar tiesas spriedumu. Taču pirms tam būtu nepieciešama jurista konsultācija, lai sakārtotu visus nepieciešamos pierādījumus un dokumentus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas