E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26707
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz gadu dzīvo šķirti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2022
Liāna

Labdien! Vēlos šķirt laulību ar vīru, laulības laikā ir dzimis viens bērns, nepastāv strīdi par mantas sadali. Situācija šāda: pirms vairāk nekā mēneša vīrs mani un bērnu izlika uz ielas ar komentāru, ka mums jāiet prom, pieminēšu, ka attiecības nav normālas jau vairākus. Tā kā dzīvojam šķirti vien mēnesi, pēc likuma laulību varam šķirt tikai notariālā kārtībā, sastādīju vienošanos par uzturlīdzekļiem un laulības šķiršanu, bet viņš atsakās to parakstīt (lieki piebilst, ka uzturlīdzekļu summu esmu norādījusi mazāku nekā valstī noteiktos, saskarsmes tiesības arī esmu devusi neierobežotas, jo vienkārši vēlos pēc iespējas ātrāk šķirt laulību), jo vēlās man ieriebt, saka, lai es iesniedzu prasību tiesā, un viņš visiem parādīs kāda es esmu. Lielāko daļu kopdzīves laika esmu cietusi no viņa emocionālās vardarbības, kas tika vērsta pret mani un dažkārt arī pret bērnu, cik saprotu, ka šādos gadījumos laulība var tikt šķirta ātrāk nekā trīs gadus pēc tam, kad vairs nedzīvojam kopā. Vēl varu minēt, ka pēdējā pusgada laikā krasi ir izmainījusies viņa psihiskais veselības stāvoklis, viņu bieži vien pārņēma sajūta, ka viņu kāds izseko, ka viņš ir ļoti svarīga persona, kā arī viņš vairs nesocializējās ar saviem draugiem. Vai tas man kaut kā var palīdzēt tiesas kārtībā izšķirties, jo nevēlos gaidīt trīs gadus? Ja jā, kādā veidā varu pierādīt šo te emocionālās vardarbības esamību?

A
atbild:
28. jūlijā, 2022

Vēlos vērst jūsu uzmanību uz to, ka no 2022. gada 1. maija Civillikums paredz, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz gadu dzīvo šķirti (termiņš samazināts no trim gadiem uz vienu gadu).

Savukārt, ja laulātie dzīvo šķirti mazāk nekā gadu, tiesa laulību var šķirt tikai tad, ja:

  1. laulības iziršanas iemesls ir laulātā fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība pret laulāto, kas pieprasa laulības šķiršanu, vai pret viņa bērnu vai laulāto kopīgo bērnu;
  2. viens laulātais piekrīt otra laulātā prasībai šķirt laulību;
  3. viens no laulātajiem uzsācis kopdzīvi ar citu personu un šajā kopdzīvē ir piedzimis bērns vai ir gaidāma bērna piedzimšana.

Emocionālās vardarbība pierādīšana katrā situācijā ir atšķirīga, bet civilprocesā ir paredzēti tādi pierādīšanas līdzekļi kā pušu paskaidrojumi, liecinieku liecības, rakstveida pierādījumi, lietiskie pierādījumi, ekspertīze un institūciju atzinumi. Piemēram, tiesā var sniet izziņas no ārsta, psihologa, par to, ka situācijas rezultātā ir konstatēti psiholoģiski satricinājumi (bailes, bezmiegs, trauksme utt.), var sniegt rakstveida pierādījumus, piemēram, sarakstes ar laulāto, kā arī fotogrāfijas, videoierakstus, kas apliecina emocionālo vardarbību u.tmldz. Tomēr pierādījumu izvērtēšana ir tikai tiesas kompetence.

Aicinātu jūs vērsties pie jurista vai advokāta, kas palīdzētu jums tiesvedības procesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas