DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministre Baiba Braže aicina ASV paplašināt militāro un ekonomisko klātbūtni Latvijā

Tikšanās laikā ar ASV valsts sekretāra palīgu Eiropas un Eirāzijas jautājumos Džeimsu O’Braienu (James O’Brien) ārlietu ministre Baibas Braže atzinīgi novērtēja ASV sniegto atbalstu Baltijas valstu un Eiropas drošībai. Ministre aicināja ASV paplašināt militāro un ekonomisko klātbūtni Latvijā, kas būtu gan spēcīgs atturēšanas signāls Krievijai, gan pārliecinošs signāls ārvalstu investoriem, ka Latvijā ir droša un pievilcīga investīciju vide. 

B. Braže un Dž. O’Braiens bija vienisprātis, ka jāturpina iegrožot Krievijas agresijas karu Ukrainā, efektīvi ieviešot un pastiprinot sankcijas pret Krieviju un tās līdzagresoriem, jo sankcijas ir viens no rīkiem Krievijas ekonomikas un kara mašinērijas mazināšanai.

Ministre informēja par nedēļas sākumā ES Ārlietu padomē notikušajām diskusijām par jaunu sankciju piemērošanu pret Krieviju un trešajām valstīm, izceļot Latvijas konkrētus priekšlikumus.

Gan B. Braže, gan Dž. O’Braiens pauda stingru apņēmību turpināt militāro, finanšu un humāno atbalstu Ukrainai. Ministre aicināja ASV atcelt jebkādus militārā atbalsta ierobežojumus Ukrainai.

B. Braže informēja Dž. O’Braienu par šonedēļ notikušo vizīti uz Moldovu un Ukrainu kopā ar Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) ministriem.

Ministre notādīja, ka NB8 ministri pauda stingru atbalstu Moldovas noturībai un demokrātiskajiem procesiem pirms svētdien, 20. oktobrī, paredzētiem diviem nozīmīgiem balsojumiem – prezidenta vēlēšanām un konstitucionālā referenduma par Moldovas pievienošanos ES. Ministri pauda atbalstu arī Moldovas integrācijai ES, kā arī apņēmību turpināt politiski un praktiski atbalstīt Moldovu tās ceļā uz ES.

B. Braže uzsvēra, ka NB8 valstis ir pasaulē otrs lielākais militārā atbalsta sniedzējs Ukrainai aiz ASV. Viņa arī norādīja, ka Latvijas valdības šonedēļ, 15.oktobrī, apstiprināja papildus 1,7 miljonu eiro finansējumu Ukrainas atbalstam, lai sekmētu civilās atmīnēšanas darbus, pārvarētu kritisko situāciju enerģētikas sektorā, kas ir līdz ar ziemas tuvošanos ir kļuvusi akūta, u. c. 

Džeimss O’Braiens Latvijā ieradies “Rīgas konference 2024” ietvaros. Kopā ar ārlietu ministri Baibu Braži un Lietuvas ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi (Gabrielius Landsbergis) viņš piedalījās diskusijā par eiroatlantiskās telpas nākotnes drošību un attīstības virzieniem. 

Par RĪGAS KONFERENCI

  • Kopš 2006. gada Rīgas konference ir nozīmīgais Ziemeļeiropas reģiona drošības un ārpolitikas forums. Tā kļuvusi par starptautisku diskusiju platformu, pulcējot ievērojamas Latvijas un ārvalstu augstākās amatpersonas, starptautiski atzītus ekspertus un mediju pārstāvjus diskusijās par Eiropas un globālās drošības un ekonomikas jautājumiem.
  • Šogad tā uzmanības centrā ir Eiropas drošības nākotne; Ukrainas uzvara karā; sankciju ietekme uz Krievijas ekonomiku un tās iekšējo stabilitāti; NATO 360 grādu stratēģija un globālās partnerības; ANO loma un darba kārtība šī brīža ģeopolitiskajā realitātē; mākslīgā intelekta ietekme uz nacionālo drošību, informācijas telpu un starptautiskajām attiecībām.
  • Šogad konferencei pieteikušies vairāk nekā 600 dalībnieku.
  • Pasākums notiks klātienē un tiešraidē, to translēs vietnē http://www.rigaconference.lv/ un pārraidīs Latvijas un starptautiskie informatīvie partneri. Translācija būs pieejama arī  sociālo mediju platformās “Facebook”, “YouTube” un citviet.

Programma

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI