E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34215
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā rīkoties, ja būvdarbu veicējs vilcinās veikt garantijas remontu

J
jautā:
14. oktobrī, 2024
Linards

Labdien! 2021. gadā iegādājos nekustamo īpašumu daudzdzīvokļu jaunbūvē. Pēc aptuveni diviem mēnešiem konstatēju, ka grīdas segums ir nekvalitatīvs, un par to informēju attīstītāju. Līdzīga problēma tika novērota arī citos ēkas dzīvokļos, un attīstītājs garantijas perioda ietvaros apņēmās to novērst. Attīstītājs ik pa laikam organizēja meistaru vizītes, kuri it kā atzina grīdas seguma defektu, tomēr nekāda praktiska darbība netika veikta. Attīstītājs netieši sāka vainot materiāla kvalitāti vai uzņēmumu, kurš veica grīdas ieklāšanu. Tika apgalvots, ka tiks veikta materiāla ekspertīze, kuras atzinums nav bijis pieejams, nav skaidrs, vai tāda vispār ir notikusi. Periodiski atgādināju par defektu, tomēr nepārtraukti saņēmu aizbildinājumus, ka nav pieejami meistari, darbi neesot ieplānoti u. tml. Pēdējās komunikācijas laikā attīstītājs paziņoja, ka garantijas perioda ietvaros maiņai pieejamais grīdas segums esot nekvalitatīvs un tā ieklāšanu viņi uzņemas veikt tikai ar noteikumu, ka necelšu pretenzijas pret jaunieklāto grīdas segumu. Otrs piedāvājums bija, ka visus nepieciešamos materiālus es iegādājos par saviem līdzekļiem un attīstītājs organizē tikai tā ieklāšanu. Ņemot vērā to, ka attīstītājs trīs gadu garumā ir izvairījies no līguma garantijas noteikumu pildīšanas, kuri noteic, ka garantijas periodā konstatētie trūkumi ir novēršami nekavējoties, kāda būtu pareizākā rīcība? Esmu vērsies PTAC, kas paskaidroja, ka viņu kompetencē nav gadījumi, kuri ir attiecināmi uz nekustamo īpašumu. Tiesiskā ceļā panākt garantijas noteikumu pildīšanu, visticamāk, būtu ļoti laikietilpīgs process. Savu atbildību attīstītājs ir atzinis tikai e-pasta sarakstēs, un nekādas garantijas vēstules neesmu saņēmis. Pašreiz attīstītājs ir ieņēmis pozīciju, kurā viņš skaidri apzinās, ka jebkuru tiesas procesu var ievilkt bezgalīgi. 

A
atbild:
Šodien
Pauls Vasks
jurists

Ja būvdarbu defekts ir atklājies garantijas perioda laikā, tad būvdarbu veicējam tas ir jānovērš par saviem līdzekļiem un saprātīgā termiņā. Jums nav jāpiekrīt nosacījumiem, kas ir acīmredzami neizdevīgi jums, piemēram, atsakoties turpmāk celt pretenzijas, ja arī atkārtoti ieklātais materiāls būs nekvalitatīvs, vai līdzfinansējot garantijas remontu no saviem līdzekļiem.  

Būvdarbu defekta novēršana ir iespējama divos veidos. Pirmajā variantā būvdarbu veicējs defektu novērš ar savu darbaspēku un par saviem līdzekļiem. Otra iespēja, ja defekta novēršana tiek nepamatoti novilcināta, ir defektu jums sākotnēji novērst par saviem līdzekļiem, pieaicinot kādu citu būvnieku, ar kuru varat vienoties par veicamajiem darbiem. Pēc darbu pabeigšanas šādā gadījumā jums ir jāvēršas pie sākotnējā būvdarbu veicēja, prasot visu jūsu ar defekta novēršanu saistīto izdevumu atlīdzināšanu.  

Būtu vēlams sākumā būvdarbu veicējam nosūtīt oficiālu pretenziju, piesakot garantijas remontu un izklāstot minētos risinājumus. Ja domstarpības neizdodas atrisināt, tad jums ar prasību pret būvdarbu veicēju ir jāvēršas tiesā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas