E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33554
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Īrniekam veicamie maksājumi ir jāparedz dzīvojamo telpu īres līgumā

J
jautā:
12. augustā, 2024
Sabīne

Labdien! Ir noslēgts standarta īres līgums. Maksa par īpašuma apsaimniekošanas un uzturēšanas pakalpojumiem. Vai man kā īrniekam ir jāmaksā par dzīvojamās mājas remontdarbiem, vai arī tas ir jādara dzīvokļa īpašniekam? Paldies. 

A
atbild:
Šodien
Pauls Vasks
jurists

Dzīvojamo telpu īres likuma 8. pants nosaka dzīvojamo telpu īres līgumā iekļaujamos nosacījumus. Minētā panta pirmās daļas 4. punktā tostarp ir noteikts, ka dzīvojamās telpas īres līgumā iekļaujami ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītie pakalpojumi, kurus saņem īrnieks. Par to, kas ietilpst šajos ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītajos maksājumos, varat lasīt iepriekš sniegtajā e-konsultācijā šeit. 

Pusēm nav liegts papildus vispārējiem nosacījumiem līgumā sevišķi atrunāt vēl citus nosacījumus un maksājumus. Lai noskaidrotu, kādi maksājumi jums kā īrniecei ir jāveic un vai jums ir pienākums piedalīties dzīvojamās mājas remontdarbu līdzfinansēšanā, ir jāņem vērā noslēgtā dzīvojamo telpu īres līguma nosacījumi.  

Ja līgums šādus maksājumus jums tieši neparedz, tad izīrētājs tos nav tiesīgs pieprasīt. Šādā gadījumā jāievēro likuma vispārējais regulējums, tostarp Dzīvojamo telpu īres likuma 18. panta trešā daļa, kas nosaka: izīrētājam, ciktāl tas ir no viņa atkarīgs, ir pienākums uzturēt dzīvojamo māju, kurā izīrēta dzīvojamā telpa, un nodrošināt tās ekspluatāciju (fizisku saglabāšanu visā tās ekspluatācijas laikā) atbilstoši normatīvo aktu prasībām, lai īrnieks varētu dzīvojamo telpu izmantot dzīvošanai un gūt no tās visu to labumu, ko viņam ir tiesības saņemt saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas