E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24956
Lasīšanai: 2 minūtes
19
19

Kas ir nepilns darba laiks

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2021
Juris

Labdien! Ja darba devējs man nodrošina darbu uz pusslodzi, ko tas īsti nozīmē? Tas, ka būs mazāka alga, bet ne mazāka par minimālo? Vai tas ietekmē manu darba stāžu?

A
atbild:
17. decembrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Noslēdzot darba līgumu, darba devējs norāda darbinieka nodarbinātības laiku, proti, cik stundu nedēļā darbiniekam ir jāstrādā.

Darbinieks pamatā ir nodarbināts pilna laika darbā, ko dēvē par normālo darba laiku (40 h nedēļā), kā arī nepilna laika darbā – darbiniekam ir jāstrādā mazāk nekā 40 h nedēļā, piemēram, 30, 20  10 vai pat 2 h nedēļā.

Darba likuma 134. pants neliedz darba devējam nodarbināt darbinieku nepilnu laiku. Ja  darbiniekam noteikts nepilns darba laiks, viņa nodarbināšana virs šā darba laika ir pieļaujama, pamatojoties uz darba devēja un darbinieka rakstveida vienošanos.

Normatīvie akti uzliek par pienākumu darba devējam maksāt vismaz minimālo darba algu, ja darbinieks strādā normālo darba laiku (40 h nedēļā). Taču, ja ir nolīgts nepilnais darba laiks, tad darba samaksa ir proporcionāli mazāka par noteikto amatalgu normāla darba laika gadījumā.

Nolīgtais darba laiks neietekmē darbinieka darba stāžu.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas