DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latviju mācību vizītē apmeklē rekonstrukcijas projekta “Černihiva: karā cietušo sieviešu spēcināšana un atbalsts” dalībnieki

2024. gada 18. oktobrī Ārlietu ministrijas Ekonomisko attiecību un attīstības sadarbības politikas departamenta direktore Egita Lase tikās ar Ukrainas sabiedrisko organizāciju “Eleos-Ukraine” un “Černihivas tīkls”, kā arī ar pārstāvjiem no Černihivas pilsētas domes un Ukrainas Sociālās politikas ministrijas. Šie speciālisti strādā ar kara skartām sievietēm un bērniem Ukrainā. Deviņu dienu garā mācību vizīte notiek Latvijas finansētā rekonstrukcijas projekta “Černihiva: karā cietušo sieviešu spēcināšana un atbalsts” ietvaros, ko īsteno biedrība “Centrs MARTA”.

Tikšanās laikā E. Lase izteica pateicību “Centram MARTA” un Ukrainas sabiedrisko organizāciju speciālistiem, kuri veic nesavtīgu darbu, palīdzot karā cietušajām sievietēm un bērniem, uzsverot, ka “ukraiņu emocionālā stiprināšana un kopējā Ukrainas sabiedrības noturības veicināšana ir viena no Latvijas attīstības sadarbības prioritātēm Ukrainā un ir svarīgs priekšnosacījums Ukrainas uzvarai”. 

E. Lase akcentēja šonedēļ apstiprināto Latvijas papildu atbalstu Ukrainai 1,7 miljonu eiro apmērā, kur ir arī līdzekļi Ukrainas tiesībsarga Cilvēktiesību aizsardzības centra izveidošanai Černihivā. Projektu īstenos “Centrs MARTA” un administrēs Centrālā finanšu un līgumu aģentūra. Centra mērķis ir veicināt atbalstu cilvēktiesību aizsardzības stiprināšanai Černihivas reģionā.

Tikšanās laikā Ukrainas organizācijas iepazīstināja ar rehabilitācijas un atbalsta centra darbu, lai turpinātu sniegt psiholoģisko atbalstu karā skartajām sievietēm, bērniem un viņu ģimenēm, veicinot Ukrainas sabiedrības noturību, turpinoties Krievijas agresijas karam, kā arī akcentēja turpmāko nepieciešamību sociālo pakalpojumu attīstībai. Dalīšanās pieredzē ir svarīga Ukrainas partneru vizītes sastāvdaļa, lai veicinātu izpratni par kara situāciju Ukrainā un apspriestu, kā paplašināt Latvijas atbalstu civiliedzīvotājiem Ukrainā. Vienlaikus projekta dalībnieki uzsvēra vizītes Latvijā nozīmi, lai mācītos no Latvijas labajiem piemēriem un praksi cīņā pret vardarbību.

Informācijai

2023. gadā biedrība Centrs MARTA ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas atbalstu sadarbībā ar nevalstisko organizāciju "Eleos-Ukraine" izveidoja rehabilitācijas centru sievietēm Černihivas reģionā un organizāciju “Černihivas tīkls” – sieviešu atbalsta centru Černihivas pilsētā. Tika veikts telpu kapitālais remonts, iegādāts aprīkojums un izveidotas speciālistu komandas.

2024. gadā Latvija turpina atbalstīt “Centrs MARTA” un tās īstenoto projektu “Černihiva: karā cietušo sieviešu spēcināšana un atbalsts”. Projekta mērķis ir turpināt psiholoģiskā atbalsta sniegšanu Černihivas reģionā sadarbībā ar Ukrainas pilsoniskās sabiedrības organizācijām, izstrādājot ilgtspējīgus pakalpojumus sievietēm un bērniem, kuri ir cietuši no dažādiem kara noziegumiem, tai skaitā seksuālas vardarbības, ir bijuši spiest bēgt, un atrodas ievainojamās situācijās. 

Projektā īstenotās vizītes laikā speciālisti no Ukrainas iepazīstas ar Latvijas un biedrības “Centrs MARTA” pieredzi cīņā pret vardarbību un darbā ar mazaizsargātām sabiedrības grupām, tiekoties ar valsts, pašvaldību un privātā sektora pārstāvjiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI