DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. novembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Briselē prezentē Latvijas pieteikumu kandidēšanai uz AMLA aģentūras mītnes vietu

Ceturtdien, 9. novembrī, Briselē, Beļģijā, notika Latvijas kā jaunās Eiropas Savienības (ES) aģentūras – Eiropas iestādes cīņai pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu (AMLA) nākotnes mītnes vietas prezentācijas pasākums. Lai iepazītos ar Latvijas piedāvājumu un priekšrocībām, Latvijas Republikas pastāvīgajā pārstāvniecībā ES bija pulcējušies ES institūciju un dalībvalstu pārstāvji, mediji un citi interesenti.

“Latvijai ir plaša un starptautiski novērtēta pieredze cīņā pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. Tomēr mēs neapstājamies pie jau sasniegtā, bet arvien cenšamies vēl vairāk uzlabot savas spējas un būt par labu paraugu citām valstīm šajā jomā. Esmu pārliecināta, ka tieši Rīga ir īstā vieta AMLA mītnes vietai, tostarp lai veicinātu ģeogrāfisko līdzsvaru un Eiropas vienotību,” uzsver Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece finanšu politikas jautājumos Līga Kļaviņa.

Pašlaik nozīmīgas finanšu sektora ES līmeņa uzraudzības iestādes ir izvietotas lielākoties lielajās ES dalībvalstīs, piemēram, Francijā un Vācijā. AMLA izvietošana Latvijā sniegtu pienesumu ES decentralizēto aģentūru izvietošanas ģeogrāfiskajam līdzsvaram.

“Latvijas Banka ir izveidojusi plašu, pasaulē atzītu un digitāli attīstītu AML uzraudzības praksi. Mūsu valstī ir kompetenti, pieredzējuši un mērķtiecīgi finanšu nozares eksperti, kā arī mums ir plašs inovatīvs tehnoloģiskais atbalsts, lai stiprinātu kopīgos Eiropas centienus apkarot finanšu noziegumus,” norāda Latvijas Bankas padomes locekle Kristīne Černaja-Mežmale.

“Esam daudz paveikuši cīņā ar finanšu noziegumiem – izveidojuši spēcīgu novēršanas sistēmu, plašu nacionālās un starptautiskās sadarbības tīklu, ieviesuši atbilstošu normatīvo regulējumu. Mums ir spēcīga tehnoloģiskā infrastruktūra, kas ļāvusi būtiski kāpināt efektivitāti cīņai ar finanšu noziegumiem. To apliecina arī fakts, ka Finanšu izlūkošanas dienests un Rīga ir mājas pirmajam AML Inovāciju centram, kas veidots, lai attīstītu inovācijas, sadarbību un progresīvu tehnoloģiju izmantošanu cīņā pret finanšu noziegumiem. Latvija ir maza un atvērta valsts ar vēsturiski attīstītiem starptautiskās tirdzniecības sakariem. Redzu to kā izcili piemērotu vietu, veidojot jaunus, inovācijās un tehnoloģijās balstītus starptautiskus izcilības centrus, tai skaitā cīņai ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju,” uzsver Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieks Toms Platacis.

Latvijas kandidatūras virzīšana ir nozīmīgs ieguldījums valsts tēla un reputācijas stiprināšanā, pozicionējot Latviju kā drošu investīciju un ilgtspējīgas ekonomikas galamērķi un apliecina Latvijas spēju un gatavību uzņemt nozīmīgu ES aģentūru un nodrošināt tās funkcionalitāti un atbilstošu infrastruktūru.

“Rīga ir kā apslēpts dārgakmens, par kuru mums ir jārunā vairāk.  Es to saucu par “lielo mazo” pilsētu, kas piedāvā visu, ko var jebkura liela metropole. Mums ir attīstīta infrastruktūra, plašas pasaules līmeņa izklaides un atpūtas iespējas, mūsdienīgi mājokļi un multikulturāla vide. Turklāt Rīga ir reģionālais gaisa satiksmes mezgls, kas katru gadu apkalpo trīs reizes vairāk pasažieru nekā valstī ir iedzīvotāju. No Rīgas divu stundu laikā var sasniegt lielāko daļu Eiropas galamērķu,” stāsta Rīgas investīciju un tūrisma attīstības aģentūras direktors Fredis Bikovs.

Kvalitatīvs Latvijas starts AMLA mītnes vietas izvēles procesā nostiprinās Latvijas kā aktīva un nopietna sadarbības partnera tēlu. Tāpat tas nodrošinās Latvijas pievilcības veicināšanu investoru piesaistei un atbalstīs valdības, pašvaldību un uzņēmumu plānus vispārējās un pakalpojumu infrastruktūras attīstībai un modernizācijai, no kuras labumu gūs plašs iedzīvotāju un nodarbināto loks.

Vairāk par projektu “Latvija – AMLA nākotnes mītnes vieta” (angļu valodā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI