DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ECOFIN sanāksmē turpinās diskusijas par Ekonomikas pārvaldības pārskatu

No 8. līdz 9. novembrim finanšu ministrs Arvils Ašeradens un Finanšu ministrijas pārstāvji piedalīsies Eirogrupas sanāksmē un Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē, kas norisināsies Briselē, Beļģijā.  

Eirogrupas un tās Banku savienības formāta sanāksmē plānots pārrunāt makroekonomiskās norises, tostarp inflāciju, un pašreizējo situāciju fiskālās politikas koordinācijā eirozonā. Tāpat paredzēts pārrunāt eirozonas konkurētspējas jautājumus, Banku savienības atjauninājumu un uzklausīt ziņojumu par Vienotās noregulējuma valdes neseno darbību. Eirogrupas paplašinātā formāta sanāksmes laikā plānots pārrunāt Eiropas kapitāla un finanšu tirgu nākotni – paredzēta viedokļu apmaiņa ar tirgus dalībniekiem par privātpersonu līdzdalību un institucionālo investoru ieguldījumu attīstību.

ECOFIN sanāksmē turpināsies diskusijas par Ekonomikas pārvaldības pārskatu, izskatot jautājumus par efektīvu ekonomikas politikas koordinēšanu un daudzpusēju budžeta uzraudzību, pārmērīga budžeta deficīta novēršanas procedūru, kā arī prasībām ES dalībvalstu budžeta sistēmām. Sanāksmes laikā ir plānots vienoties par Ekonomikas pārvaldības pārskata juridiskajiem tekstiem un atlikušajiem līdz šim neatrisinātajiem jautājumiem.

Eiropas Komisija ministrus informēs par Krievijas Federācijas kara pret Ukrainu ekonomisko un finansiālo ietekmi. Kopš kara sākuma ir pieņemtas 11 ES sankciju kārtas Krievijai un pašlaik galvenais fokuss ir uz līdz šim pieņemto sankciju efektīvu ieviešanu un sankciju apiešanas mazināšanu, kā arī tālāka spiediena izdarīšanu uz Krieviju. Lai apmierinātu Ukrainas neatliekamās vajadzības, atveseļošanu un modernizāciju, tiek veidots Ukrainas atbalsta instruments līdz 50 miljardu eiro apmērā 2024. – 2027. gada periodam. Atbalsts tiks sniegts aizdevumu, dotāciju un garantiju veidā. Tas nodrošinās stabilu un prognozējamu finansējumu, vienlaikus nodrošinot atbilstošu regulējumu, kas nodrošina prioritāšu noteikšanu reformām un ieguldījumiem, kuru pamatā ir Ukrainas plāns, Ukrainas finanšu ilgtspējība, kā arī ES budžeta aizsardzība. Latvija atbalsta iespējami ātru lēmumu pieņemšanu, lai Ukrainas instrumentu varētu izmantot, sākot no 2024. gada 1. janvāra.

Sanāksmes laikā plānota viedokļu apmaiņa par 2023. gada Eiropas semestra procesa norisi un turpmāku Eiropas semestra procesa gaitu. 2024. gadā Eiropas semestra laika grafiku ietekmēs Eiropas Parlamenta vēlēšanas, tāpēc ir paredzēta Eiropas Komisijas dokumentu publicēšanas un izskatīšanas ES Padomes komitejās nobīde no ierastā grafika.

Tāpat ECOFIN paredzēts diskutēt par ekonomikas atveseļošanos Eiropā. Plānots apstiprināt Padomes secinājumus par ES statistiku, kā arī izskatīt Eiropas Fiskālās padomes 2023. gada pārskatu un Eiropas Revīzijas palātas gada pārskatu par Eiropas Savienības 2022. finanšu gada budžeta izpildi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI