E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32377
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Dalītā īpašuma tiesiskās attiecības

J
jautā:
13. aprīlī, 2024
Sandra

Deviņdesmito gadu vidū vecmamma pārdeva savu māju, kas atradās uz pašvaldības zemes. Arī pašreiz zeme pieder pašvaldībai, un uz tās atrodas vairākas, zemesgrāmatā nereģistrētas būves. Cik zinām, pašvaldībai ir noslēgts nomas līgums ar tagadējo mājas iedzīvotāju. Vēlētos iegādāties šo nekustamo īpašumu, lai atgrieztos dzimtas mājās, bet vai ir iespējams nopirkt zemi no pašvaldības? Un kā varētu iegādāties māju, kas nav reģistrēta zemesgrāmatā? Vai tad, ja īpašums ir kritiskā stāvoklī un nesakopts, pašvaldībai ir tiesības nomas līgumu pārtraukt/nepagarināt? Uz kādu laiku šādi līgumi tiek slēgti? Vēlamies precizēt, kādas iespējas būtu šādā gadījumā un kur būtu jāvēršas.

A
atbild:
30. aprīlī, 2024
Olga Lauva
juriste

Ar iesniegumu par nekustamā īpašuma atsavināšanu jums ir iespēja vērsties attiecīgajā pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā šis nekustamais īpašums atrodas.  

Pašvaldībai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir jāizvērtē dokumenti un situācija kopumā, tai skaitā nekustamā īpašuma stāvoklis. Taču, ņemot vērā Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 44. pantu, apbūvētas zemes pirmpirkuma tiesības, ja ēka un zeme pieder atšķirīgām personām, ir ēkas īpašniekam.

Atbilstoši likuma 44. panta septītajai daļai publiskajai personai piederošu zemesgabalu, ka iznomāts likuma 4. panta ceturtās daļas 8. punktā minētajai personai, nevar atsavināt citām personām nomas līguma darbības laikā.

Ja ēkas īpašnieks nenopērk zemesgabalu, kas ir piesaistīts un nepieciešams mājas uzturēšanai, tad zeme netiek pārdota un apbūves īpašniekam saglabājas zemes nomas attiecības ar zemes īpašnieku. Tātad apbūvētais zemesgabals netiek pārdots citām personām.

Saskaņā ar Civillikuma 968. pantu uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu. Tiesību normā ir nostiprināts vispārējs ēku (būvju) un zemes nedalāmības princips, ko nosaka Civillikums. Tas nozīmē, ka zeme un uz zemes uzcelta būve ir atzīstamas par vienu nedalāmu nekustamo īpašumu un būves no zemes nav atdalāmas.

Zemesgrāmatā reģistrēt īpašuma tiesības ir personas brīva izvēle.

Saskaņā ar 2018. gada 19. jūnija Ministru kabineta noteikumu Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” 8. punktu par apbūvēta zemesgabala nomu publiskas personas institūcija, kuras valdījumā vai pārvaldīšanā ir attiecīgais zemesgabals, slēdz līgumu, kas nav ilgāks par 30 gadiem (Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 6.1 pants).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas