DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Sagatavots skaidrojums par patieso labuma guvēju noskaidrošanu biedrībās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sadarbībā ar Finanšu nozares asociāciju un nevalstiskajām organizācijām sagatavojusi finanšu iestādēm skaidrojumu par patieso labuma guvēju noskaidrošanu biedrībās. Tajā skaidrota biedrību patiesā labuma guvēja definīcija un kredītiestāžu pienākumi, noskaidrojot patiesos labuma guvējus.

Pētot dažādu biedrību praktisko pieredzi, FKTK un Latvijas finanšu nozares asociācija ar nevalstisko organizāciju sektoru diskutē par to, lai biedrību izpēte tiek veikta atbilstoši to risku līmenim un šis sektors vairāk izprot finanšu noziegumu novēršanas prasību pamatojumu un banku darbu šo prasību ievērošanā. Lai gan ir saprotama daudzu biedrību neizpratne par likuma normu piemērošanas apgrūtinājumu un vēlmi tās atvieglot, tomēr visām iesaistītajām pusēm kopīgi ir jārod risinājumi, kas nerada iespējas negodprātīgām organizācijām Latvijas finanšu sistēmu izmantot pretlikumīgu darbību veikšanai.

Skaidrojuma mērķis ir sniegt bankām papildu izklāstu par biedrību darbības praktiskiem aspektiem kontekstā ar normatīvo aktu prasībām un riskos balstīto pieeju arī nevalstisko organizāciju sektorā. Skaidrojums sniedz informāciju par to, ka biedrības mērķis tiek noteikts tās statūtos un var būt vērsts kā uz sabiedrisko labumu, tā biedru interesēm. Katrā biedrībā situācija jāvērtē individuāli, proti, jānoskaidro, vai biedrības darbības mērķis ir sniegt atbalstu plašai sabiedrības daļai, veicināt norises plašākas sabiedrības vai liela skaita biedru interesēs, vai arī biedrība ir izvēlēta kā juridiskā forma un tās darbība notiek ierobežota skaita konkrētu personu interesēs. Vairumā biedrību, ja tās izveidotas un darbojas atbilstoši biedrību statusa būtībai, patiesos labuma guvējus nebūs iespējams noskaidrot.

Tomēr Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) likuma prasības noteic, ka kredītiestādēm, veicot klientu izpēti, visos gadījumos jāveic darbības, lai noskaidrotu klienta patieso labuma guvēju.

Ja kredītiestāde secina, ka biedrības patieso labuma guvēju noskaidrot nav iespējams, jo tāds nepastāv NILLTPFN likuma izpratnē, tā par biedrības patieso labuma guvēju sistēmā reģistrē personu, kura ieņem amatu augstākās pārvaldības institūcijā šajā biedrībā. Minētās personas tiek prezumētas par patiesajiem labuma guvējiem, pamatojoties uz NILLTPFN likumu, nevis faktiski ir patiesie labuma guvēji.

Skaidrojums publicēts FKTK tīmeklvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI