DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

VID atklāj personu grupu, kas muitas teritorijā legalizēja vairāk nekā 7 miljonus eiro

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada aprīlī uzsāka kriminālprocesu pret personu grupu, kas, izmantojot vairāku uzņēmumu datus un veicot aizdomīgus darījumus, legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros notiek pirmstiesas izmeklēšana par aizdomīgiem darījumiem un personu grupas izveidotu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas shēmu. Veicot virkni izmeklēšanas un procesuālo darbību, tika noskaidrots, ka laika periodā no 2019.gada 1.augusta līdz 2020.gada aprīlim, izmantojot fiktīvu uzņēmumu ķēdi, tika  pārdotas sadārdzinātas biopolimēra granulas, tādejādi legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Fiktīvo darījumu shēmā bija iesaistīti Latvijā, Baltkrievijā, Krievijā un Austrijā reģistrēti uzņēmumi.

Kriminālprocesa ietvaros tika veiktas sešas kratīšanas muitas teritorijā Rīgā, kā arī kriminālprocesā iesaistīto personu dzīvesvietās un uzņēmumu juridiskajās adresēs Rīgā un ārpus Rīgas teritorijas. Kratīšanu laikā tika izņemti nozīmīgi izmeklēšanas pierādījumi – grāmatvedības dokumenti, informācija elektroniskajos datu nesējos, datori un mobilie telefoni, kā arī citi dokumenti un priekšmeti, kam var būt pierādījuma nozīme kriminālprocesā.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikts arests 520 tonnu biopolimēra granulu kravai aptuveni piecu miljonu eiro vērtībā.

Saistībā ar personu grupas noziedzīgām darbībām ir uzsākts kriminālprocess pēc 195.panta trešajā daļā[1] paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiks sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

[1]  (3) Par šā panta pirmajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI