DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu izlietošanu lems pēc to saņemšanas valsts budžetā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā informāciju, ka Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija pagājušajā nedēļā ir atzinusi par noziedzīgi iegūtiem arestētus naudas līdzekļus 29 miljonu eiro apmērā, Finanšu ministrija informē par līdzekļu virzību. Kad banka saņems tiesas lēmumu (kurā tiks norādīts arī konts, kurā ieskaitāmi minētie līdzekļi), tai nepieciešams pārskaitīt arestētos līdzekļus Valsts kases kontā*, kas atvērts ieņēmumiem no konfiscēto noziedzīgi iegūto līdzekļu realizācijas.

Valsts kases kontā ieskaitītos līdzekļus novirza Konfiskācijas fondam saskaņā ar Tieslietu ministrijas (TM) pamatbudžeta programmas “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijas fonds” finanšu līdzekļu izmantošanas kārtību. Tā izdota, pamatojoties uz Noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas izpildes likuma 45. pantu. Kārtībā noteikts, ka pusi no valsts budžetā ieskaitītajiem konfiscētajiem noziedzīgi iegūtajiem līdzekļiem, bet ne vairāk kā divus miljonus eiro saimnieciskajā gadā novirza Tieslietu ministrijas atsevišķā budžeta programmā, lai īstenotu nepieciešamos pasākumus finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanai un atbalsta sniegšanai noziedzīgos nodarījumos cietušajiem. Tieslietu ministrijas budžeta programmas finansēšanas, līdzekļu sadales un izmantošanas kārtību nosaka Ministru kabinets (MK).

Likumā par valsts budžetu 2019. gadam ieņēmumi no noziedzīgi iegūto līdzekļu konfiskācijas ir plānoti 3,5 miljonu eiro apmērā, kā TM pamatbudžeta programmā “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijas fonds” ir plānoti 2 miljoni eiro. Uz šā gada 15. oktobri valsts pamatbudžeta ieņēmumu no konfiscēto noziedzīgi iegūto līdzekļu realizācijas izpilde ir 3 508 116,29 eiro, kā arī uz Tieslietu ministrijas programmu šogad ir pārskaitīti 1 633 965,29 eiro. Sākotnēji ir nepieciešams izpildīt plānoto 2019. gada budžetā (3,5 miljoni eiro) un pārskaitīt uz TM programmu 2 miljonus eiro.

Savukārt likuma par valsts budžetu 2019. gadam 39. pants paredz iespēju gadījumā, ja 2019. gadā faktiskie ieņēmumi no noziedzīgi iegūto līdzekļu konfiskācijas pārsniedz likumā plānoto apmēru, finanšu ministram palielināt apropriāciju līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. To var darīt, ja MK ir pieņēmis šādu lēmumu un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu darba dienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas dienas ir to izskatījusi un nav iebildusi pret apropriācijas palielinājumu.

Līdz ar to, ja MK tiks pieņemts lēmums par apropriācijas palielināšanu, piemērojot minētā panta nosacījumus, līdzekļi ir izlietojami līdz 2019. gada beigām. Ja nav Saeimas komisijas iebildumu, līdzekļi aptuveni 29 miljonu eiro apmērā pēc to ieskaitīšanas kontā un ar atbilstošu MK lēmumu var tikt pārdalīti nozaru ministriju pieteiktiem vienreizējiem pasākumiem, ievērojot nosacījumus:

  • pamatā atslogo 2020. gada budžetu;
  • ir pilnībā īstenojami 2019. gadā, sasniedzot mērķi;
  • nerada vajadzību pēc papildu līdzekļiem 2020. gadā un turpmākajos gados;
  • nepieciešams saistību izpildei.

Pēc valdību veidojošo partiju vienošanās valdība lems par konkrētiem pasākumiem, kam novirzīt līdzekļus.

* Uz 2019. gada 14. oktobra plkst.17.15 minētie līdzekļi vēl nebija saņemti šajā kontā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI