DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. augustā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

VID apturējis PVN izkrāpēju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju grupējumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar ziņojām, ka Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Nodokļu un muitas policijas (turpmāk – NMPP) amatpersonas  sadarbībā ar VID Iekšējās drošības pārvaldes amatpersonām apturējušas PVN izkrāpšanas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju grupējuma darbību. Šodien tiesa lēmusi diviem aizdomās turētajiem noteikt drošības līdzekli – apcietinājumu. Savukārt VID darbiniece, kuras vīrs bija viens no organizētās noziedzības grupējuma dalībniekiem, vakar ir izbeigusi darba attiecības ar VID.

Kā iepriekš ziņots, noziedzīgais grupējums darbojās laika posmā no 2017.gada janvāra līdz 2019.gada augustam. Iesaistītie izvairījās no pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) nomaksas, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, tādejādi nodarot valsts budžetam zaudējumus aptuveni 645 784 euro apmērā.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību noskaidrots, ka savstarpēji saistītas personas bija izveidojušas uzņēmumu darījumu ķēdes. Noziedzīgais nodarījums tika realizēts būvniecības jomā, pievienotās vērtības nodokļa deklarācijās iekļaujot fiktīvus darījumus par preču saņemšanu no Polijas Republikā reģistrētiem čaulu uzņēmumiem (shell companies) ar mērķi iegūt nedeklarētus skaidras naudas līdzekļus aplokšņu algu izmaksai. Uzņēmums savā darbībā bija iesaistījis nelegāli nodarbinātus Ukrainas pilsoņus.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID NMPP darbinieki sadarbībā ar VID Iekšējās drošības pārvaldi veica procesuālās darbības Rīgā un Gulbenē, tai skaitā astoņas kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos, automobiļos un grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju birojā. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – skaidra nauda, zīmogi, internetbankas kodu kalkulatori un kodu kartes, datori, mobilie telefoni un grāmatvedības dokumenti, kā arī liels daudzums nereģistrētas munīcijas, ieroči un aptuveni 4 kg sprāgstvielu. Nelegāli nodarbinātajiem Ukrainas pilsoņiem izņemta izmaksātā aplokšņu alga 9 000 euro apmērā. Procesuālās darbības tika veiktas arī kādas VID darbinieces dzīvesvietā un darbavietā, kuras vīrs ir viens no organizētās noziedzības grupējuma dalībniekiem.

Saistībā ar organizētā noziedzīgā grupējuma darbībām VID NMPP ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218.panta otrajā daļā, 195.panta otrajā daļā un 275.panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm. Aizturētas divas personas, viena no kurām ir bijusi tiesāta pēc Krimināllikuma 270. panta pirmās daļas (Pretošanās varas pārstāvim un citai valsts amatpersonai) un 231. panta otrajās daļas (Par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam vai ar mantas bojāšanu vai iznīcināšanu, vai ar pretošanos varas pārstāvim vai personai, kura vēršas pret sabiedriskās kārtības pārkāpšanu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI