E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5768
Lasīšanai: 3 minūtes

Par uzturlīdzekļiem vecākiem jāvienojas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2014
Lauris

Labdien. Nedzīvoju kopā ar bērna māti. Esam mutiski vienojušies par uzturlīdzekļu apjomu (170eur/m), kurus arī apzinīgi maksāju visus bērna 2.5 gadus. Tā kā oficiāli ienākumu mātei nav, tad oficiāli bērns tiek uzturēts no manas uzturnaudas. Vai es varu pats vērsties tiesā par uzturlīdzekļu noteikšanu no manas puses, lai izvairītos no nesamērīgu summu piedzīšanas?

A
atbild:
30. decembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Šādā gadījumā nav nepieciešamības griezties tiesā ar prasību noteikt uzturlīdzekļu apmēru, jo nedz Jūsu tiesības, nedz bērna tiesības saņemt uzturlīdzekļus nav aizskartas. Tāpat kā līdz šim esat vienojušies ar bērna māti par minēto uzturlīdzekļu apmēru, arī turpmāk pastāv iespēja savstarpēji vienoties par mazāku uzturlīdzekļu apmēru (bet ne mazāku par valstī noteikto minimālo apmēru), ko varat pamatot ar argumentu, ka Jūsu materiālā situācija ir mainījusies un vairs tik lielus uzturlīdzekļus nodrošināt nevarat. 

Būtiski atzīmēt, ka saskaņā ar Civillikuma 179.panta piekto daļu katram no vecākiem ir pienākums nodrošināt neatkarīgi no viņa spējām un mantas stāvokļa savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu. 

Procentuālā daļa no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, kas jānodrošina bērnam, ir atkarīga no bērna vecuma. Tā noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam".  Tā kā ar nākamo gadu minimālā mēnešalga ir noteikta 360 eiro, sākot ar 2015.gada 1.janvāri, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds: 

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (90 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (108 eiro mēnesī). 

Ja ar bērna māti vienoties neizdodas un viņa uzskatīs, ka varat maksāt vairāk, viņa var sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Taču prasītājai, pieprasot lielāku par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, sava prasība būs jāpamato. Uzturlīdzekļu sniegšanas pienākums primāri ir saistīts ar vecāku mantas stāvokli un šim stāvoklim atbilstošu bērna nodrošinājumu. Līdz ar to tiesa, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, izvērtēs gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku mantas stāvokli.  

Jāuzsver, ka mazāk par MK noteikumos Nr.37 noteikto apmēru tiesa piespriest nevar.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 214 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas