E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32341
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kriminālprocesa atjaunošana un uzsākšana

J
jautā:
10. aprīlī, 2024
Vija Ozola

Kā rīkoties, ja ir jauni pierādījumi krāpniecības faktam, bet ir aizliegts pārsūdzēt prokuratūras lēmumu par to, ka nav nozieguma sastāva, lai uzsāktu kriminālprocesu? 

A
atbild:
30. aprīlī, 2024

Kriminālprocesa likuma 393. panta pirmā daļa noteic, ka procesuāli pilnvarota persona izbeigtu kriminālprocesu vai pret personu izbeigtu kriminālvajāšanu var atjaunot, atceļot lēmumu par izbeigšanu, ja konstatēts, ka tā pieņemšanai nebija likumīga pamata, vai ja atklāti jauni apstākļi, kuri nebija zināmi procesa virzītājam lēmuma pieņemšanas brīdī un kuriem ir būtiska nozīme lēmuma pieņemšanā. Lēmums nav pārsūdzams. 

Kriminālprocesa likuma 655. panta pirmā daļa noteic, ka atjaunot kriminālprocesu, kurā ir spēkā stājies tiesas spriedums vai lēmums, vai prokurora priekšraksts par sodu, var sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem. 

Apstākļi, kas uzskatāmi par jaunatklātiem apstākļiem, ir norādīti Kriminālprocesa likuma 655. panta otrajā daļā. Ja tiek konstatēts, ka ir iestājies kāds no norādītajiem apstākļiem, tad persona var vērsties ar pieteikumu par kriminālprocesa atjaunošanu Ģenerālprokuratūrā.  

Ja kriminālprocess nemaz nav ticis uzsākts (proti, ir saņemts atteikums), tad ir iespējams iesniegt jaunu iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu un tam pievienot pierādījumus, kas nebija zināmi pirmajā reizē procesa virzītājam, pieņemot lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 95 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas