VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Arta Bārzdiņa
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas reanimatoloģe
14. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Viedoklis
TĒMA: Veselība
38
38

Bērnu reanimatoloģe par vecāku nevērību: “Reizēm gribas kliegt – mostieties!”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas darbinieku ikdiena ir smagi cietuši bērni, kuri dzīvībai bīstamas traumas guvuši it kā drošākajā vietā, kādu vien varētu iedomāties: mājās vecāku uzraudzībā. LV portāls aicina iepazīties ar reanimatoloģes Dr. Artas Bārzdiņas viedokli, kas daudziem vecākiem nebūs glaimojošs. Viņasprāt, par pavisam mazo bērnu traumām, sakropļošanas un arī nāves gadījumiem, kas notikuši mājās negadījuma vai nejaušas notikumu sakritības dēļ, ir atbildīgs neviens cits kā tikai un vienīgi bērna vecāki. Bērnu slimnīcas pieredze rāda – nepiedodami daudzos gadījumos vecāki vai personas, kurām ticis uzticēts pienākums bērnu pieskatīt, paļaujas uz to, ka “nekas jau nenotiks”, ja tagad drusku “paskatīsies telefonā”. Diemžēl notiek gan – pārāk bieži un ar pārāk smagām sekām.

īsumā
  • Standarta komplekts, kas gandrīz vienmēr garantē ilgu ārstēšanos slimnīcā, ir atklāta ūdens sildīšana, lai nomazgātos.
  • Domāšana, ka “nekas taču nenotiks, ja uzlikšu kafiju uz dīvāna malas”, ir drošākais ceļš uz vismaz pāris operācijām jūsu mazulim.
  • Līgosvētki Bērnu slimnīcā nav iedomājami bez apdegumiem, jo kāds tikko ir iemācījies skriet un, protams, ieskrien ugunskurā.
  • Daļa vecāku joprojām uzskata, ka ķimikālijas ir ērtāk turēt zemajos plauktos vai pat uz grīdas.
  • Brīdī, kad divstāvu mājā ar kāpnēm sāk dzīvot mazs bērniņš, ir nepieciešams padomāt par kāpņu drošību un uzstādīt vārtiņus.
  • Bērnu traumatisms nav atkarīgs no vecāku turības. Arī labi situētu vecāku bērni mēdz izkrist pa logu vai tikt sakosti līdz nāvei.

Bērns līdz viena vai pat divu gadu vecumam gan mājās, gan ārpus tām var nokrist, aizskriet, paraut, paņemt, apēst vai izdzert to, ko nevajag, jo tā viņš iepazīst pasauli. Taču, ja bērns nodarījis sev pāri, tā ir tikai un vienīgi vecāku vaina (arī tad, kad bērna pieskatīšana uzticēta kādam citam), jo viņi nav gribējuši vai spējuši palūkoties uz telpu un vidi no bērna perspektīvas. Tā ir mūsu – pieaugušo – vaina, ja mājas iekārtojumā svarīgāki ir bijuši dizaina apsvērumi (“Galdiņš te izskatās labāk!”) un pašu ērtības (“Televizoram piemērotāka vieta ir šī!” un “Līgosvētkos noteikti vajag lielu ugunskuru!”), nevis bērna drošība.

Kad visbiežāk notiek traumas

Pavisam mazo bērnu traumatisms (aptuveni trešdaļa Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pacientu ir bērni līdz viena gada vecumam) ir periodisks un saistīts ar gadalaikiem.

Visbiežāk par slimnīcas pacientiem kļūst bērni ar apdegumiem. Standarta komplekts, kas gandrīz vienmēr garantē ilgu ārstēšanos slimnīcā, ir malkas plīts un atklāta ūdens sildīšana, lai nomazgātos. Agrāk vai vēlāk bērns verdošā ūdenī iemērks roku vai ieliks kāju, pirms vecāki būs ielējuši tam klāt auksto ūdeni. Ticiet man, tā agrāk vai vēlāk notiks, ja vien nenodrošināsiet to, ka bērns vienmēr tādos brīžos atrodas citā telpā.

Tad vēl ir rīta un vakara jeb karstās kafijas un tējas bērni. Ja redzam, ka slimnīcai tuvojas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) auto ar zilām avārijas gaismām, no kuras izkāpj raudoša mamma, bet feldšeris uz rokām nes bērnu, – ir skaidrs, ka rīta karstā dzēriena baudīšana ir nogājusi greizi.

Jautāsiet – ko darīt? Pirmkārt, jāapzinās, ka domāšana “nekas taču nenotiks, ja uzlikšu kafiju uz dīvāna malas” ir drošākais ceļš uz vismaz pāris operācijām jūsu mazulim.

Tāpat Bērnu slimnīcā līgosvētki nav iedomājami bez apdegumiem, jo kāds tikko ir iemācījies skriet un, protams, ieskrien ugunskurā. Reizēm pat nevajag ugunskuru, jo arī nākamajā rītā pelnos ir vairāk nekā 400 grādu karstums. Iekāpjot šajos pelnos, bērns ir apdedzinājis rokas, kājas un citas ķermeņa daļas, un tas var atstāt neizdzēšamas pēdas visa mūža garumā. Arī par to būtu vērts aizdomāties, proti, varbūt ir vērts divas pirmās bērna vasaras nekurināt atklātu ugunskuru piemājas dārzā? Cik zinu, gardi paēst un lustīgi padziedāt var arī bez atklātas liesmas triju metru augstumā.

Mājas – bīstamākā vieta pasaulē?

Kas mani pārsteidz visvairāk? Lai gan mājas ir vieta, kuru vecākiem ir vislielākās iespējas kontrolēt un iekārtot maksimāli droši bērnam, joprojām daļa vecāku uzskata, ka ķimikālijas ir ērtāk turēt zemajos plauktos vai pat uz grīdas. Savas ērtības nenoliedzami ir svarīgas, taču, redzot kārtējo izdedzināto barības vadu, gribas kliegt – mostieties!

Šajā kontekstā īpaši vēlētos “paslavēt” tos “kārtības mīļotājus”, kuri tīrīšanai izmanto vielu koncentrātus. Pat nezinu, kur tādus iespējams iegādāties.

Vizualizācijai: bērns šo pudelīti ar ārkārtīgi sārmaino šķidrumu atrod, jo tā stāv skapītī zem vannas istabas izlietnes, un iedzer. Šī iemesla dēļ viņam ir izdedzināts barības vads un milzīga agonija. Ja bērns izdzīvos, viņš vairs nekad nejutīs ēdiena garšu, jo visu atlikušo dzīvi barību uzņems mākslīgi. Vai jūs to novēlat savam bērnam? Varbūt tomēr ir vienkāršāk šo koncentrātu turēt nepieejamā vietā, ja reiz grīdas mazgāšanai tiešām ir nepieciešama gandrīz sērskābe.

Kāpnes. Protams, ir skaista divstāvu māja ar kāpnēm uz otro stāvu. Bet brīdī, kad šajā mājā sāk dzīvot mazs bērniņš, ir nepieciešams padomāt par kāpņu drošību un uzstādīt drošības vārtiņus gan trepju augšgalā, gan apakšgalā. Jā, vārtiņu atvēršana un aizvēršana mums – pieaugušajiem – sagādā “milzīgas grūtības”. Tas taču ir tik laikietilpīgi, varam kaut ko nokavēt, pazaudēt laiku, ko varētu pavadīt, “skrollējot” uz leju jaunākos ierakstus sociālajos portālos. Turklāt vārti un aizklātās pārāk platās atstarpes starp margām taču sagraus iecerēto mājas dizaina integritāti!

Arī te varu tikai ieteikt, ka nevajag uz šiem drošības pasākumiem raudzīties kā uz mūžīgi paliekošu neestētisku kāpņu papildu elementu. Jums vismaz izaugs vesels bērns! Viņš nesalauzīs kaulus, negūs smadzeņu bojājumus un nebūs invalīds. Manuprāt, tā nav augsta cena par veselu bērnu.

Nevērība nav atkarīga no trūkuma vai turības

Ne visi traumas guvušie bērni nomirst slimnīcā. Daļa līdz tai nenonāk, jo ir mājdzīvnieku nokosti vai sasitušies, krītot no nepabeigtiem balkoniem.

Gribu uzsvērt, ka bērnu traumatisms nav atkarīgs no vecāku turības. Jā, ir sociāli nelabvēlīgi un vardarbīgi vecāki. Piemēram, ir bijis gadījums, kad nevērīgi vecāki ar izsmēķi aizdedzināja savas sešus mēnešus vecās meitenītes gultu. Kāds bija rezultāts? Meitenītei viena kāja tika amputēta, otra palika kroplīga. Šobrīd viņa dzīvo ASV pie audžuvecākiem. Tajā pašā laikā ir arī labi situētu cilvēku bērni, kuri nepieskatīti pierāpo pie atvērta loga un no tā izkrīt, citu līdz nāvei sakož rotveilers, jo pieskatītāji – draugi vai vecvecāki – aizrāvušies ar savu lietu darīšanu.

Manuprāt, abos gadījumos tā ir noziedzīga rīcība pret cilvēka dzīvību. Tam nav nozīmes – apzināta vai neapzināta –, jo sekas abos gadījumos ir traģiskas.

Redziet mājokli bērna acīm

Ko es ar šeit rakstīto vēlējos pateikt? Zinu, ka Latvijā ir daudz brīnišķīgu vecāku, kuri vēl saviem bērniem labu, un ceru, ka tādu kļūs arvien vairāk.

Zinu, ka maza bērniņa pieskatīšana ir sarežģīts un nogurdinošs process. Doma par to, ka “nekas jau nenotiks”, ja tagad drusku “pasēdēšu telefonā”, ir ārkārtīgi vilinoša. Tomēr slimnīcas ikdiena parāda pretējo – notiek gan, turklāt diemžēl pārāk bieži un ar pārāk smagām sekām.

Aicinu ne tikai rūpēties par bērniem, bet arī mīlēt viņus no visas sirds – tas palīdzēs savu mājokli redzēt ar bērna acīm. Jums jāspēj saskatīt, no kura stūra bērnam uzglūn briesmas. Skatieties, analizējiet, kas varētu notikt! Jums jābūt acīm ne tikai priekšā, bet arī sānos un pakausī.

Un, lai arī banāli, bet tā ir taisnība – bērni izaug tik ātri! Esmu droša, ka pēc gadiem nožēlosiet, ka reizēm bija svarīgāk pārlūkot, kas jauns sociālajos tīklos, nevis 56. reizi izšķirstīt vienu un to pašu bilžu grāmatu kopā ar bērnu. Jo laika posms, kurā bērns jūs mīl bez nosacījumiem un dievina, ir ļoti īss. Tas ir pārbaudīts!

Ielūkojies LV portāla infografikā, kā iekārtot drošu mājokli bērnam!

Ar Slimību profilakses un kontroles centra un Veselības ministrijas sabiedrības informēšanas kampaņas “Bērnam droši!” materiāliem ir iespējams iepazīties šeit.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
38
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI