SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Dambe
LV portāls
27. septembrī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
19
19

Bērnam drošs mājoklis. Kā to iekārtot?

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Deviņus mēnešus vecs bērns izkrita caur kāpņu margām, par viņa dzīvību cīnījās divas mediķu brigādes. Smagu galvas traumu guva astoņus mēnešus vecs bērns, kurš izkrita no vecāku gultas. Šādus piemērus min Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. “Ik dienu slimnīcā nogādājam bērnus ar smagiem apdegumiem, kas gūti, aizķerot nevērīgi atstātas kafijas krūzes,” liecina viņas ieraksts tviterī, atgādinot, cik būtiski ir radīt un uzturēt bērnam drošu vidi.

Karsti dzērieni, sadzīves ķīmija un mēbeles ir biežākie bērnu traumu cēloņi mājās, jo maziem bērniem ir milzīga vēlme izzināt un iepazīt mājokli un piekļūt ikvienai vietai tajā. Tādēļ ir svarīgi, ka vecāki jau pirms bērna ienākšanas ģimenē ir sagatavojušies un informēti par to, kā iekārtot dzīvesvietu, lai viņu atvase tajā būtu maksimāli pasargāta no iespējām gūt traumas, kas var atstāt paliekošas sekas arī uz bērna turpmāko dzīvi.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) statistika liecina, ka deviņos gadījumos no desmit bērni vecumā līdz vienam gadam traumas gūst mājās – visbiežāk vecāku neuzmanības un nedrošas vides dēļ. 2017. gadā 77% gadījumu arī bērni vecumā līdz pieciem gadiem traumas guva tieši mājās. Galvenais traumu iemesls – nedroša vide mājās, nepietiekama uzraudzība, kā arī vecāku zināšanu trūkums par traumu gūšanas riskiem un iespējām savas atvases pasargāt.

Traumas visbiežāk ir paredzamas un novēršamas, tādēļ SPKC speciālisti ir sagatavojuši visaptverošu informāciju ar ieteikumiem, kā padarīt apkārtējo vidi bērnam drošu.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI