VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
12. janvārī, 2012
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Nodokļi
2
2

Arī politiķiem un uzņēmējiem būtu jāieskatās valsts portālā latvija.lv

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: www.latvija.lv

Likumdevēji ikreiz gadu mijā ar normatīvo aktu grozījumiem sagādā pārdzīvojumus grāmatvežiem, nodokļu maksātājiem un uzņēmējiem. Šoreiz to ir mazāk, samiernieciski piekrīt piespiedu iesaistītie. Taču ērcinoties par nemitīgajām izmaiņām likumu un noteikumu grozījumu grozījumos, paslīd garām informācija, kas ir pieejama un nepieciešama visai sabiedrībai un arī iegūstama vienkārši. Tiesa, lai būtu informēts, ar e-prasmēm nepietiek. Jāzina, ka šāda informācija vispār ir.

Saeimas Budžeta un nodokļu komisijā, pērn novembra otrajā pusē apspriežot sākumdeklarēšanas likumprojektu, tostarp privātajos pensiju fondos uzkrāto līdzekļu deklarēšanas pienākumu, komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs, pa laikam mēģinot uzmundrināt monotonā darbā nogurušos kolēģus un ierēdņus ar vienkāršiem jautājumiem no dzīves, ievaicājās: "Vai pensiju 2.līmenis nav privātais?" Nav. Paldies Dievam! Tad viss kārtībā. Un uz klātesošo draudzīgiem smiekliem kā attaisnodamies piebilda: "Jo es vienkārši nezinu, cik man uzkrāts otrajā līmenī. Un nezinu, kā to noskaidrot."

Nesteigtos inkriminēt politiķim nezināšanu, gan jau ātrāk vai vēlāk uzzinās, ja vien pēc pāris nedēļām, skatoties televīzijas debates, atkal un nu jau izbrīnā nesalektos pie kārtējās nezināšanas atziņas.

Gada nogalē LTV raidījumā "Sastrēgumstunda" diskusijas par valsts nākotni izskaņā (sarunā valsts varu pārstāvēja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa) ekspertiem studijā tika dots vārds kādam vēlējumam, sagaidot 2012.gadu. Uzņēmējs Guntis Belēvičs novēlēja, lai Saeima nākamgad pieņem tādu likumu, kura rezultātā katrs strādājošais zinātu, kāda būs viņa pensija, ja viņš rītdien aizietu pensijā. Izteicis vēlmi, uzņēmējs uzmeta mirkli Saeimas vadītājai: "Āboltiņas kundze, vai jūs zināt, kāda jums būtu pensija?"

Āboltiņa klusi iespraucās: "Es nezinu..." Tikām uzņēmējs paskaidroja savu vēlējumu varai: "Būtība ir tāda: mazas pensijas paliks tik ilgi, kamēr cilvēki nemaksās nodokļus. Un cilvēkiem tomēr vajag zināt, vai par viņu darba devējs ir veicis nodokļu iemaksas. Un man ir novēlējums parlamentam pieņemt tādu likumu, lai pēc tāda likuma valdība darbojas, lai šādu kārtību ievieš."

"Valsts informāciju piedāvā, nebūtu lieki iepazīties."

Tas izskanēja LTV skatītāju auditorijai, kurā ir arī cilvēki, kas, iespējams, varētu būt neizpratnē par rosinājumu. Un iekams jaunā varas iesaukuma centīgie politiķi secīgi nav sākuši īstenot visus publiski saņemtos vēlējumus, arī šo, jāsaka, Dies pasarg, nu nevajag to darīt uzreiz bez apdoma. Varbūt vajag palūkot vispirms to, kas jau ir - pameklēt, uzzināt, painteresēties.

Jo pieminētā (un katram svarīgā) informācija pašreiz ir pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piedāvātajos sociālās informācijas 12 e-pakalpojumos valsts portālā latvija.lv.

Kopš pagājušā gada jūnija portālā ir informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem. Tā ir iespēja darbiniekiem regulāri uzzināt informāciju par summu, no kādas konkrētais darba devējs maksā valsts obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tas ir svarīgi, jo no sociālajām iemaksām atkarīgs, kāda nākotnē būs pensija vai pabalsti, ko piešķirs aģentūra. No šīs informācijas cilvēks var iegūt arī ziņas par darba devējiem, kas ir bijuši maksātāji, kā arī par gadījumiem, kad sociālos maksājumus veic valsts, jo arī šie apdrošināšanas periodi tiek ieskaitīti apdrošināšanas stāžā.

LV portāls jau vairākkārt ir rakstījis, kā šo informāciju atrast. Portālā latvija.lv viens no katalogiem ir e-pakalpojumi, kura sadaļā "Ģimene, bērni, veselība, sociālie pakalpojumi" ir atrodama "Valsts un pašvaldību sociālā palīdzība, sociālā apdrošināšana"

Pakalpojumi jeb informācija nav publiska, bet pieejami tikai katram pašam, autentificējoties jeb apliecinot savu personas identitāti, piemēram, caur internetbanku.

Kopš 2011.gada augusta portālā latvija.lv var uzzināt savas pensijas prognozi, kopš novembra sākuma - arī savu otrā līmeņa pensijas kapitālu.

Jau ir rakstīts arī par dažiem nepatīkamiem pārsteigumiem. Jaunie cilvēki ir šokā, ka viņiem prognozētā pensija ir tikai pāris desmitu latu , bet jaunos cilvēkus nemierināsim, jo līdz īstajam skaitlim (summai) viņiem vēl jāstrādā desmitiem gadu un jāmaksā nodoklis. Neapmierinātību, ka valsts iestāde publisko šādus datus, ir pauduši darba devēji un arī ir saprotams, kāpēc.

"Vislielākā interese ir par prognozējamo vecuma pensiju."

Kādi ir jaunākie VSAA e-pakalpojumu izmantošanas dati? Aģentūras sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Olupe informēja, ka līdz 2011.gada beigām šo informāciju ir skatījuši gandrīz 114 tūkstoši. Visvairāk interesentu bijis par prognozējamo vecuma pensijas apmēru, šo informāciju internetā skatījušies 32,2 tūkstoši. Otrs populārākais e-pakalpojums bijis 2.pensiju līmeņa konta izraksts, to internetā pieprasījuši 22,5 tūkstoši. Informāciju par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem skatījušies 12,6 tūkstoši.

Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības – pauž mūsu valsts pamatlikums. Valsts pienākums ir gādāt par sabiedrības informētību. Iespēja sekot līdzi savas sociālās situācijas nodrošinājumam ir cilvēka tiesības, nevis pienākums. Taču indivīda sociālā drošība lielā mērā ir atkarīga no tā, kā viņš pats par to darba mūžā būs parūpējies.

Sociālie izdevumi valstī proporcionāli ir vislielākie starp visiem pārējiem – vairāk nekā viens miljards latu. Arī sociālais nodoklis ir vislielākais.

Un pārmetumi par pieticīgo sociālo nodrošinājumu Latvijā ir visskarbākie, turklāt kopš neatkarības atgūšanas nemainīgi – pensijas par mazu, pabalsti – nožēlojami. Krīzes gadi retorikā korekcijas nav ienesuši. Varbūt tikai emocijās, kas ir sakāpinātākas. Visi mēs gribam sociālo drošību kā Skandināvijā. Taču tā ir atkarīga arī no pašu līdzdalības.Tāpēc informācijas iegūšanas tiesības ir jāizmanto, lai tad, kad rodas nepieciešamība saņemt valsts garantēto sociālo palīdzību, nebūtu jāviļas.

Uzziņa

VSAA pakalpojumi portālā latvija.lv:

E-pakalpojumi>Ģimene, bērni, veselība, sociālie pakalpojumi>Valsts un pašvaldību sociālā palīdzība, sociālā apdrošināšana

1 . Informācija par izmaksātajiem pabalstiem/pensijām/atlīdzību un ieturēto ienākuma nodokli (ienākumu deklarēšanai)

Iespēja personai, kura kopš 2008.gada saņēmusi kādu no VSAA piešķirtajiem pakalpojumiem, iegūt ienākumu deklarēšanai nepieciešamo informāciju par ienākumiem, kuru izmaksātājs ir VSAA.

2.Informācija par piešķirtās pensijas/pabalsta/ atlīdzības apmēru

Iespēja katrai personai, kurai kopš 2008.gada ir bijis piešķirts kāds no VSAA pakalpojumiem (pensija, pabalsts, atlīdzība), iegūt informāciju par piešķirto pakalpojumu, tā apmēru un datumu, no kura piešķirts pakalpojums.

3. Informācija par apdrošinātās personas pensijas kapitālu

Iespēja sociāli apdrošinātai personai iegūt informāciju par 1.līmeņa pensiju kapitālu un tā indeksāciju periodā kopš 1996.gada.

4. Informācija par ieturējumiem no izmaksātās pensijas/pabalsta/atlīdzības

Iespēja iegūt informāciju par personas finansiālajām saistībām un ieturējumiem, ko VSAA kā ienākumu izmaksātājs veicis no pensijas, pabalsta vai atlīdzības gadījumos, kad VSAA nodrošina izpildrīkojumu izpildi vai veic pārmaksu atgūšanu. Informācija par visiem ieturējumiem pieejama, sākot no 2011.gada 1.jūnija.

5. Informācija par izmaksai nosūtīto pensiju/pabalstu/atlīdzību

Iespēja katrai personai, kurai kopš 2008.gada bijis piešķirts kāds no VSAA pakalpojumiem (pabalsts, pensija, atlīdzība), saņemt informāciju par summām, kas nosūtītas ieskaitīšanai kontā vai piegādei dzīvesvietā.

6. Informācija par prognozējamo vecuma pensijas apmēru

E-pakalpojuma ietvaros persona saņem prognozi par iespējamās vecuma pensijas apmēru, kas, turpinot veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas, līdz pensijas vecuma sasniegšanai palielināsies.

Prognoze balstīta uz VSAA rīcībā esošo informāciju par sociāli apdrošinātās personas apdrošināšanas stāžu līdz 1996.gadam, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par periodu no 1996.gada janvāra līdz 1999.gada decembrim un uzkrāto pensijas kapitālu pēc 1996.gada 1.janvāra. Prognoze tiek aktualizēta divas reizes mēnesī, ņemot vērā papildinātos apdrošināšanas periodus un veiktās iemaksas.

7. Informācija par reģistrēto darba stāžu (līdz 1996.gadam)

Iespēja apdrošinātai personai, kura bijusi nodarbināta pirms 1996.gada, iegūt informāciju par datiem, kas ir VSAA rīcībā par viņas darba stāžu. Informācija satur arī ziņas par periodiem, kuros persona bijusi statusā, kas pielīdzināts darba stāžam un dod tiesības uz apdrošināšanas pakalpojumiem (izņemot periodus, kad personai pašai bija jāveic sociālā nodokļa maksājumi).

8. Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem

Iespēja katrai apdrošinātai personai iegūt informāciju par savām sociālās apdrošināšanas iemaksām, apdrošināšanas periodiem un iemaksu veicējiem (darba devēji vai valsts budžeta maksājumi), sākot no 1996.gada.

9. Informācija par valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieka reģistrāciju un ieguldījuma plāna izvēli

Iespēja valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem iegūt informāciju par dalības uzsākšanu valsts fondēto pensiju shēmā, līdzekļu pārvaldītājiem un ieguldījumu plānu izmaiņu vēsturi.

10. Informācija par valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāja un ieguldījuma plāna maiņu

Iespēja valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem iegūt informāciju par līdzekļu pārvaldītāja un ieguldījuma plāna nomaiņu.

11. Informācija par VSAA ieturēto ienākuma nodokli

Iespēja personām, kas, sākot ar 2009.gadu, saņēmušas VSAA izmaksāto pensiju vai slimības pabalstu, iegūt informāciju par iepriekšējā pārskata gadā VSAA ieturēto un budžetā ieskaitīto ienākuma nodokli no pensijas vai pabalsta. Šī informācija ir noderīga, aizpildot ienākumu deklarāciju.

12. Valsts fondēto pensiju shēmas (pensiju 2.līmeņa) dalībnieka konta izraksts

Iespēja valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem iegūt informāciju par līdzekļu ieguldījumiem, konta stāvokli un darījumiem, kas veikti noteiktā periodā.
***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI