VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
18. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: LV portāls jautā
TĒMA: Drošība
2
2

Nevis asimilēt, bet sadarboties

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likvidēt pašvaldību policiju, bet tās funkcijas nodot Valsts policijai. Ar šādu ierosinājumu klajā nākusi iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Priekšlikums izraisījis noraidošu rezonansi.

Finansiāli spiedīgā situācijā nonākušās Valsts policijas (VP) resursu uzlabošana – tāds ir iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces priekšlikuma pamatojums. Ministre uzskata, ka VP bez grūtībām spētu pildīt pašvaldības policijas pienākumus.

VP šā gada budžets ir 60 miljoni latu. Savukārt Rīgas pašvaldības policijas finansējums ir ap 11 miljoniem latu gadā. Pašvaldības policija ir izveidota septiņās no deviņām republikas nozīmes pilsētām un 34 novados, kopumā nodarbinot ap 1500 cilvēku. Pilsētu pašvaldību policijas iestādēs kopā strādā 1288 darbinieki, bet novadu iestādēs - 273 cilvēki.

Likums „Par policiju” paredz pašvaldībām tiesības veidot municipālas policijas iestādes, kas darbojas tikai šīs pašvaldības administratīvajā teritorijā. Pašvaldības policijas priekšnieka kandidatūra pirms apstiprināšanas amatā ir jāsaskaņo ar iekšlietu ministru, taču pārējā darbībā pašvaldību policijas ir pakļautas tikai attiecīgajai pašvaldībai un likumam.

Latvijas Apvienotā policijas arodbiedrība protesta akcijā 2. novembrī gatavojas paust neapmierinātību pret iekšlietu ministres nodomu pašvaldību policijas funkcijas nodot VP, informē arodbiedrības līderis Agris Sūna. 

Valsts policija un Rīgas Pašvaldības policija iekšlietu ministres priekšlikumu LV.LV atturējās komentēt.

LV.LV jautā: Kā vērtējat priekšlikumu par pašvaldību policijas finansējuma un funkciju nodošanu Valsts policijai?

Foto: Boriss Koļesņikovs, LV

Andris Jaunsleinis, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis:

„Pašvaldības policijas izveide ir pašvaldību brīvprātīga aktivitāte, iedalot resursus kārtības uzturēšanai savā teritorijā. Iedomājieties, kāda situācija rastos, ja, piemēram, pašlaik Rīgā nebūtu pašvaldības policijas.

Visā pasaulē resursu sadalījuma jautājums tiek atrisināts par labu valsts un municipālo policiju sadarbībai. Šis modelis veiksmīgi darbojas arī Latvijā, un tas būtu attīstāms turpmāk.

Pašvaldības policijai ir savi specifiski uzdevumi, un to nodošana VP noteikti nenāktu par labu sabiedrības interesēm. Turklāt jāatzīmē, ka, uzturot savas policijas iestādes, pašvaldības dod savu atbalstu VP drošības un kārtības nodrošināšanā.”

Foto: Inga Kundziņa, A.F.I

Dainis Turlais, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs:

„Ikvienai pašvaldībai ir pienākums rūpēties par kārtību savā teritorijā, un tāpēc tām ir piešķirtas tiesības veidot savu pašvaldības policiju, kuras funkcijas ir noteiktas ar likumu. Pašvaldība arī pati lemj par šīs policijas finansējuma apmēru no sava budžeta. No iekšlietu ministres teiktā izriet, ka VP nu būtu jāuzņemas arī tādi pienākumi kā, piemēram, pašvaldību saistošo noteikumu izpildes kontrole, kas ir pilnīgs nonsenss. Savukārt pretenzijas uz pašvaldību budžeta daļu, lai nodrošinātu valsts struktūras eksistenci, liecina par to, ka ministre neizprot ne valsts, ne pašvaldības budžeta veidošanas pamatprincipus. Citādi kā par administratīvo analfabētismu to nosaukt nevar.” 

Foto: Māris Kaparkalējs, LV

Agris Sūna, Latvijas Apvienotās policijas arodbiedrības prezidents:

„Šāds priekšlikums tikai apliecina, ka iekšlietu ministrei pietrūkst juridiskās izglītības – kā var atņemt pašvaldībai naudu, ko tā atbilstoši likumam novirza savai policijai? Turklāt priekšlikumam nav arī nekāda praktiska pamatojuma, atskaitot vienīgi populismu. Esam nolēmuši 2. novembrī rīkot protesta akciju.

Nupat Latvijā bija ieradušies Holandes policistu arodbiedrības pārstāvji. Viņi bija šokēti - pēc viesu vārdiem, darba apstākļi, policijas darbinieku atalgojums un sociālās garantijas Latvijā ir salīdzināmas tikai ar darba apstākļiem Centrālāfrikas valstīs! Rīgas pašvaldības policijā strādājošajiem sociālās garantijas pašlaik ir nedaudz labākas nekā Valsts policijā. Nevēlamies, lai apvienošanas rezultātā šīs garantijas zaudētu. Mēs iesim uz to, lai arī VP darbiniekiem tās palielinātu.”

Foto: Māris Kaparkalējs, LV

Juris Rekšņa, bijušais VP priekšnieks:

„Pirmkārt, likums pašvaldībām nemaz neļauj tik vienkārši savu finansējumu, ar kuru pašlaik tiek uzturēta municipālā policija, nodot VP. Tā ir pašvaldības nodokļu maksātāju nauda. Lai to varētu izdarīt, būtu jāveic nopietnas izmaiņas likumdošanā.

Jāatzīmē, ka, likvidējot pašvaldības policiju Rīgā, Iekšlietu ministrija neko neiegūs, būs tikai mīnusi. Pašlaik Rīgas pašvaldības policija ir ļoti spēcīga, sakārtota sistēma un labi pilda savus uzdevumus. Domāju, ka tā par procentiem 40 atslogo VP darbu galvaspilsētā. Tie resursi, ko pašvaldība pašlaik novirza šo problēmu risināšanai, noteikti nav vējā izsviesta nauda. Pat ja Rīga gribētu savas pašvaldības policijas specifiskās funkcijas un naudu nodot VP, grūti iedomājieties, ka tā ķertu suņus, kaķus, reaģētu uz ģimenes skandāliem.”

Uzziņai

Likums „Par policiju” paredz, ka pašvaldības var izveidot pašvaldības policiju. Tās pienākumos ietilpst:

  • likumpārkāpumu profilakse;
  • palīdzības sniegšana sociālajā reabilitācijā personām, kuras atbrīvotas no brīvības atņemšanas un ierobežošanas vietām vai kuras ārstējas no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības;
  • par administratīvajiem pārkāpumiem aizturētu un arestētu personu apsargāšana un konvojēšana;
  • kontrole pār to, kā tiek izpildīti pašvaldību apstiprinātie noteikumi, par kuru pārkāpšanu paredzēta administratīvā atbildība, kā arī naudas sodu uzlikšana par šo noteikumu pārkāpšanu un to piedzīšana;
  • VP un Drošības policijas atbalstīšana sabiedrības drošības garantēšanā un noziedzības apkarošanā.

Ja pašvaldība neveido savu policiju, minētos pienākumus izpilda VP.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI