VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
22. jūlijā, 2009
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Intervija
TĒMA: Ekonomika
6
6

Īstais laiks sākt biznesu

LV portālam: ERVINS LABANOVSKIS, Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centra direktors
Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: no personīgā arhīva

Pēdējā pusgada laikā Latvijas politiķi vairākkārt norādījuši, ka viens no Latvijas glābiņiem globālās un lokālās krīzes apstākļos ir uzņēmējdarbības veicināšana, no darba atlaisto cilvēku pievēršanās privātajam biznesam un individuālās komercijas atbalsts. Diemžēl spēcīgas, visaptverošas valsts programmas, kas saukļus varētu realizēt konkrētos darbos, joprojām nav, tādēļ katra aktivitāte, kas tomēr vērsta uz jauno uzņēmēju atbalstu, vērtējama divtik apsveicami.

Šodien, 22. jūlijā, tiek izziņota grantu programmas "Atspēriens" otrā kārta, kas varētu kļūt par sākumu vairākiem jauniem, interesantiem biznesa projektiem. Šobrīd iespēja tikt pie naudas sava uzņēmuma izveidošanai ir jo īpaši būtiska, jo, iespējams, kāds talantīgs, uzņēmīgs cilvēks, kurš tikko zaudējis darbu, līdz ar šo finansējumu varēs atrast jaunu pielietojumu savām zināšanām un iemaņām.

Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centra direktors Ervins Labanovskis norāda: „„Atspēriena” mērķis ir veicināt mazo un vidējo uzņēmumu attīstību. Pirmajā grantu izsniegšanas gadā plānots atbalstīt aptuveni 25 jaunos uzņēmumus par kopējo summu 120 000 latu. Vienam uzņēmumam pieejamā granta maksimālais apjoms ir 6000 lati, un grantu budžetu veido 60% Rīgas domes finanšu līdzekļu un 40% ir „Swedbank” līdzdalība. Šis atbalsts tiek īstenots kā atklāts pieteikumu konkurss, kam 2009. gadā notiks divas kārtas. Pirmā noslēdzās maijā, un konkursa uzvarētāji jau var saņemt naudu.”

Pastāstiet par tām idejām, kas jau guvušas Rīgas domes un Swedbank atbalstu!

Idejas bija visdažādākās. Galvenā prasība – jauni, drosmīgi, negaidīti risinājumi, inovatīvas idejas un dalībnieku apņēmība strādāt ilgstoši, attīstīties un pēc „atspēriena” saņemšanas tālāk cīnīties pašiem. Par labākajiem pirmajā kārtā tika atzīti projekti, kas, piemēram, sniegs multimediju audio gida pakalpojumus Vecrīgas viesnīcās. Piemēram, SIA „Aqua Tech” vēlējās piedāvāt Rīgas pilsētas pašvaldībām un iedzīvotājiem racionālu risinājumu ezeru, dīķu, grāvju un upju attīrīšanai no ūdensaugiem, grunts tīrīšanai no nogulumiem, mehāniska piesārņojuma savākšanai no ūdens.

Kāds cits uzņēmums iecerējis ražot mobilu, uz GSM tehnoloģijām balstītu bērnu uzraudzības ierīci, kas tiek novietota līdz 5 metru attālumam no aizmigušā bērna un reaģē uz viņa pamošanos, par ko ziņo uz vecāku mobilo telefona numuru ar īsziņu vai zvanu.

"Es gribētu uzsvērt to, par ko pēdējā laikā esmu dzirdējis runājam daudzus uzņēmējus: šis ir īstais laiks, lai sāktu savu biznesu. Iespējams, tik lieliskas izdevības tuvākajos gados vairs nebūs."

Jāsaka, ka kopumā saņēmām 152 uzņēmējdarbības projektu idejas, kas nozīmē, ka konkurence ir tiešām sīva. Faktiski uz vienu pieejamo grantu bija 15 pieteikumu. Tas dod lielu pamatu cerībām, ka spējām finansiāli atbalstīt patiesi labas un perspektīvas ieceres. Taču, protams, pēc granta piešķiršanas, viss ir jauno uzņēmēju rokās, kā lieliskās ieceres izdosies realizēt dzīvē.

Vai visi konkursa pirmās kārtas dalībnieki bija pieredzes bagāti uzņēmēji?

Nē, nebūt. Un tas, manuprāt, ir ļoti labi. Daudziem šķiet, ka sākt nodarboties ar uzņēmējdarbību ir ļoti sarežģīti un to spēj tikai retais. Mēs vēlamies šo stereotipu lauzt, tostarp palīdzot jaunajiem komersantiem.

Ar ieteikumiem?

Arī. Piemēram, tam nav jābūt Rīgas domes organizētam konkursam, lai tikko darboties sācis vai savu biznesa ideju vēl nerealizējis uzņēmējs atnāktu uz mūsu centru ar savu biznesa plānu un mēs viņam sniegsim savu viedokli par ieceri. Centrā strādā profesionāli cilvēki, kuri var norādīt uz biznesa plāna vājajām vietām, ieteikt nepieciešamos uzlabojumus, norādīt uz likumdošanu un prasībām, kas reglamentē izvēlēto nozari. Turklāt, ja uz kādu jautājumu nespēsim atbildēt paši, mums ir plašs kontaktu loks gan dažādās uzņēmēju asociācijās, gan valsts pārvaldes institūcijās. Tātad varēsim ieteikt virzienus, kuros meklēt papildu informāciju.

Mūsu darbību raksturo jēdziens – uzņēmējdarbības vides veicināšana, kas sevī ietver dialogu starp pilsētas vadību un nevalstiskajām organizācijām, tostarp ar uzņēmēju apvienībām. Mēs sekmējam to, lai Rīgas domei vienmēr būtu aktuāla informācija par to, kas uztrauc uzņēmējus, kas viņiem traucē, kādi uzlabojumi būtu nepieciešami. Tāpat veicam pavisam konkrētus pasākumus, lai veicinātu sabiedrības motivāciju uzsākt komercdarbību.

Vai uzņēmēji izmanto jūsu palīdzību? Biznesa vidē tomēr joprojām valda zināmi stereotipi par neieinteresētiem ierēdņiem un valsts pārvaldes institūciju formālo attieksmi.

Man gribētos cerēt, ka šie stereotipi vairs nav aktuāli. Drīzāk uzņēmēji joprojām nezina, ka Uzņēmējdarbības koordinācijas centrs viņiem ir gatavs sniegt šādus bezmaksas pakalpojumus. Padomājiet... Privātajā sektorā ir daudz tādu firmu, kas konsultē par biznesa uzsākšanu un ņem par to maksu. Turpretī Rīgas domē visi tie paši pakalpojumi pieejami bez maksas.

Iespējams, kādam vienkārši nav laika, lai atnāktu pie mums, iespējams, kāds baidās, ka, izpaužot savu oriģinālo ideju, tā tiks nozaga. Attaisnojumu pašam savai neizdarībai ir daudz, taču es tomēr aicinu uzņēmējus izmantot pakalpojumu par kuru – kā pilsētas nodokļu maksātāji – viņi principā jau ir samaksājuši.

Turklāt es gribētu uzsvērt to, par ko pēdējā laikā esmu dzirdējis runājam daudzus uzņēmējus: šis ir īstais laiks, lai sāktu savu biznesu. Iespējams, tik lieliskas izdevības tuvākajos gados vairs nebūs.

"Uzņēmējdarbības koordinācijas centrs ne vien nodarbojas ar dažādu atļauju izsniegšanu, bet bez maksas sniedz arī visdažādākās konsultācijas jaunajiem komersantiem, kā arī jau veiksmīgi strādājošiem uzņēmējiem."

Visi krīzes laiki vienmēr ir bijuši arī iespēju laiki. Tieši krīzes apstākļos bankrotē daudzi lielie uzņēmumi, kas līdz šim aizņēma milzīgas tirgus nišas. Tātad šobrīd atbrīvojas vieta jauniem, nelieliem biznesiem, kas varēs vieglāk ieiet tirgū. Turklāt lielie uzņēmumi ir mazāk spējīgi strauji pielāgoties izmaiņām, mazāk manevrēt spējīgi. Arī tas nāk par labu jaunai, straujai biznesa uzsākšanai. Vēl viens aspekts: krīzes apstākļos patērētāji vairs nepievērš tik lielu uzmanību zīmoliem, arvien biežāk viņi izvēlas ne mazāk sliktu, taču pagaidām vēl neatpazīstamu firmu pakalpojumus.

Jā, diemžēl brīžos, kad tikko darboties sākušam uzņēmējam ir nepieciešama palīdzība un konsultācijas, vairums komersantu tomēr nezina, kur viņi varētu vērsties, lai gūtu atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem. Taču Rīgas domē jau kopš 1996. gada darbojas Uzņēmējdarbības koordinācijas centrs, kas ne vien nodarbojas ar dažādu atļauju izsniegšanu, bet sniedz arī visdažādākās konsultācijas jaunajiem komersantiem, kā arī jau veiksmīgi strādājošiem uzņēmējiem.

Ja Rīgas dome aicina veidot jaunus uzņēmumus, tad pašvaldībai jābūt gatavai arī kaut kā atbalstīt šo iniciatīvu. Ar vienu projektu „Atspēriens” visiem interesentiem nepietiks.

Kā tuvākās nākotnes projektu varu minēt pasaulē plaši izplatītu instrumentu jauno uzņēmumu atbalstam – biznesa inkubatoru. Tas ir īpašs biznesa centrs, ēka, kurā jaundibinātiem uzņēmumiem ne vien tiek piedāvātas lētas telpas, bet arī vesels pakalpojumu klāsts. Šajā centrā pastāvīgi strādā vairāki eksperti - ekonomisti, juristi, grāmatveži, mārketinga, varbūt loģistikas vadītāji -, kuri visiem inkubatorā esošajiem komersantiem ik dienas var sniegt nepieciešamās konsultācijas. Jāsaka, ka šī nav vīzija, bet gan pavisam konkrēts, turklāt ātri realizējams projekts, kas jau īstenots vairākās Latvijas pilsētās – Ogrē, Daugavpilī. Rīgai šajā jomā diemžēl notikusi neliela aizķeršanās, jo šobrīd Eiropas Savienības līdzekļus biznesa inkubatoru izveidei piešķir tikai īpaši atbalstāmajiem reģioniem, par kādu galvaspilsēta netiek uzskatīta. Tomēr mēs strādājam pie tā, lai šo nosacījumu mainītu. Starp citu, Kultūras ministrija ir panākusi, ka radošās industrijas jomā šāda diskriminācija tiek novērsta un, pateicoties tam, viens radošās industrijas inkubators būs arī Rīgā.

Starp citu, „Atspēriens” nav vienīgais projekts, kura ietvaros topošie uzņēmēji var pretendēt uz grantu komercdarbības uzsākšanai. Pirms tam dome organizēja „Ideju kausu”, kas bija biznesa ideju konkurss ar mērķi veicināt jaunu uzņēmumu veidošanos. „Ideju kauss” deva iespēju jebkuram Latvijas iedzīvotājam pārbaudīt kādu savu varbūt traku un inovatīvu ideju uzņēmējdarbības uzsākšanai pie žūrijas, ekspertiem un pat saņemt naudas balvu un piedāvājumus idejas realizācijai dzīvē, ja tā būs labāka un perspektīvāka par citām.

***
Šajā publikācijā paustais intervētās personas viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI